Sramotna analiza! Nakon cijelog životnog vijeka provedenog radeći: Hrvatski umirovljenici na rubu siromaštva

PIXABAY

Mnimalna socijalna naknada je nedostatna, a iznosi 800 kuna po osobi. Država ima u cilju povećati ovu financijsku pomoć.

Zadnja analiza Eurostat pokazala je da hrvatski umirovljenici žive izrazito teškim životom. Prosječne mirovine premale su za preživljavanje, a svaki četvrti umirovljenik na rubu je siromaštva.

Mnimalna socijalna naknada je nedostatna, a iznosi 800 kuna po osobi. Država ima u cilju povećati ovu financijsku pomoć.

“Svega 9 posto starijih naših stanovnika su korisnici ove mjere. U svakom slučaju prijedlog je da bude znatno više nego što je sada, naravno u okviru mogućnosti. Sada je 800 kuna po osobi”, rekla je Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu demografije.

Zdenko Babić, član Hrvatske mreže siromaštva objasnio je stanje.

“Ako ste u Hrvatskoj umirovljenik i imate 1000 kuna mirovine, onda vi prelazite osnovicu koja je 800 kuna i vi za Republiku Hrvatsku niste siromašni umirovljenik. Kad bi ta osnovica porasla na 1500 kuna, onda bi se zapravo jedan dio umirovljenika koji ima mirovinu između 1000 i 1500 kuna mogao obratiti sustavu socijalne skrbi za pomoć”, rekao je Babić.



Zakon omogućuje vraćanje umirovljenika na posao što je iskoristilo već pet tisuća ljudi, a Ministarstvo rada i mirovinskog sustava to i predlaže umirovljenicima, piše Dnevnik.hr .

Facebook Comments

Loading...
DIJELI