‘SPREMNI ZA PROTUPOŽARNU SEZONU’! Banožić uvjerava kako su poduzete mjere u Zrakoplovno-tehničkom centru nakon lanjskog kaosa

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Hrvatska je spremna na protupožarnu sezonu u kojoj će požare gasiti do pet kanadera, šest air traktora, jedan helikopter, zrakoplov pilatus te oko 200 vojnika, izjavio je ministar obrane Mario Banožić, koji je prisustvovao otvorenju Prve SK@UT konferencije u organizaciji Sigurnosno-obavještajne agencije u utorak.

Protupožarna sezona planirana je u dogovoru s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom a zapovjedi će se izdavati u vatrogasnom zapovjednom centru. Banožić je rekao da je za ovogodišnju protupožarnu sezonu osigurano 16,3 milijuna eura.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

“Hrvatska i dalje biti spremna za pomoć drugim državama u borbi protiv požara u sklopu ‘rescue mehanizma’”, poručio je ministar obrane. Prethodnih godina pružana je pomoć susjednim zemljama – Bosni i Hercegovini i Sloveniji, ali i drugim državama koje su tražile pomoć, poput Grčke i Turske.

Banožić je ustvrdio kako je u Zrakoplovno-tehničkom zavodu, koji održava kanadere, Ministarstvo poduzelo mjere kako bi sve funkciniralo, s obzirom na prošlogodišnji problem kada veći dio kanadera nije bio spreman za sezonu.

“Poduzeli smo određene radnje koje se tiču poboljšanja same komunikacije u sustavu kako bi unaprijedili određene stvari, neke izazove umanjili i to se vidi u broju protupožarnih aviona koji će biti spremi za sezonu”, naveo je Banožić i dodao da je za obranu od kibernetičkih prijetnji ključna međuresorna suradnja.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI