SPREMA LI SE TEŠKA JESEN? Virolozi zabrinuti zbog vijesti iz Indije! Stiže Kentaur, nova podvarijanta koronavirusa

Foto: Pixabay

Čini se da se koronavirusa nećemo riješiti tako skoro i da bi nam nakon ljeta moglo  ponovno uslijediti teška jesen. Naime, virolozi izražavaju zabrinutost zbog pojave još jedne podvarijente omikrona koja se brzo širi Indijom, a stigla je i u Veliku Britaniju.

Upozorenje je poslano nakon što su zastupnici pozvali na udvostručenje napora kako bi osigurali da se gotovo tri milijuna odraslih u Engleskoj, koji se još nisu cijepili protiv covida-19, ipak cijepe.

Soj BA.2.75, nazvan Kentaur, prvi put je otkriven u svibnju u Indiji. Broj slučajeva je otada naglo porastao, i očito raste brže od izuzetno zaraznog soja BA.5 koji je prisutan u Indiji, a brzo zamjenjuje prethodni soj BA.2 u mnogim zemljama, piše Guardian.

BA.2.75 je otkriven u već 10 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Australiju, Njemačku i Kanadu.

Svjetska zdravstvena organizacija SZO također pažljivo prati novi soj, iako glavni znanstvenik dr. Soumya Swaminathan upozorava da još nema dovoljno uzoraka da se procijeni ozbiljnost novog soja.

Pored očito brzog rasta i širokog geografskog prostora na kojem je rasprostranjena nova varijanta virusa, virolozima je upozorenje bio i ogroman broj dodatnih mutacija koje BA.2.75 sadrži, u odnosu na BA.2, iz kojih je vjerojatno evoluirao.

“Ovo bi moglo značiti da je imao priliku razviti prednost u odnosu na već uspješnu varijantu virusa”, rekao je dr. Stephen Griffin, virolog sa Sveučilišta u Leedsu.

“Ne radi se toliko o točnim mutacijama, već o broju, odnosno kombinacijama”, rekao je dr. Tom Peacock, virolog s Kraljvskog koledža u Londonu, koji je prvi identificirao omikron kao potencijalnu opasnost još u studenom 2021. godine.

“Teško je predvidjeti efekt tolikog broja mutacija koje se pojavljuju zajedno – to daje virusu malo svojstva ‘divlje karte’ gdje bi zbroj dijelova mogao biti gori od svih dijelova pojedinačno”, objašnjava i dodaje da je ovaj soj definitivno potencijalni kandidat za ono što dolazi nakon BA.5.

“Ako to ne uspije, vjerojatno će nam se to dogoditi sljedeće, odnosno ‘varijanta varijante’”.

“U ovo vrijeme prošle godine, mnogi su bili uvereni da delta predstavlja vrhunac evolucije virusa, ali pojava omikrona i ogromno povećavanje varijabilnosti i izbjegavanja antitijela je znak da kao populacija ne možemo slijediti plan sličan gripi da zadržimo korak s evolucijom virusa”, rekao je Griffin.

Pored cjepiva, dugoročni planovi trebli bi uključivati mjere varijantno-agnostičke zaštite za sprečavanje infekcija i reinfekcija.

“Ovo uključuje stvaranje okruženja otpornog na infekcije kroz poboljšanu ventilaciju, filtraciju ili sterilizaciju zraka u zatvorenom prostoru, razumno ponovno osiguravanje testova i odgovarajućeg perioda izolacije koji će zapravo smanjiti prijenos”, kazao je Griffin.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI