SPREMA LI SE NOVA KATASTROFA? Od utorka se očekuje ponovno poskupljenje goriva

Davor Zunic/Cropix

Cijena goriva raste ne samo u Hrvatskoj već i u ostalim zemljama, od Austrije do Španjolske. U većini zemalja, cijena je već iznad dva eura, piše Jutarnji list.

Cijene u Europi se izjednačuju pa se očekuju nove vladine interventne mjere.

“Mogu vam samo reći da radimo analize, izračune i projekcije te da su sve opcije na stolu. Odluku ćemo donijeti idući tjedan. Vjerujem da ćemo reagirati na najavljeni cjenovni šok”, rekao je izvor Jutarnjem listu.

Prema neslužbenim najavama, već od utorka bi vozače na crpkama trebale dočekati nove cijene. Očekuje se da će cijena litre eurosupera 95 s trenutnih 13,50 porasti na 14,20 kuna, a cijena litre eurodizela s 13,08 na čak 14,52 kune.

Iako se od visokih vladinih dužnosnika u subotu nije mogao dobiti jednoznačan odgovor hoće li Vlada RH još jednom intervenirati i ublažiti taj za dizelska goriva posebno dramatičan porast cijena, ipak se doznalo da će trajati ministarske konzultacije te da bi vlada do utorka mogla donijeti još jednu mjeru za ublažavanje rasta maloprodajnih cijena benzina i dizela, navodi dnevnik.Konačni manevarski prostor za daljnje smanjenje trošarina sada iznosi samo 21 lipu za dizelska goriva, odnosno 40 lipa za benzine. Dalje od toga vlada, sve da hoće, ne smije jer je direktivom EU propisan najniži dozvoljeni iznos trošarina na goriva.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI