SPORTSKA INFRASTRUKTURA – TROŠAK ILI INVESTICIJA? Nije upitno treba li u nju ulagati, već jesu li novčana sredstva države koja ona sada ulaže dostatna

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Na 47. tematskoj sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport u Hrvatskom saboru raspravljalo se o tome je li infrastuktura trošak ili ulaganje u sportsku zajednicu, a cilj tematske sjednice bio je i odgovoriti jesu li ova ulaganja dostatna, te analizirati postojeće probleme i osigurati mogućnosti zajedničkog djelovanja kako bi adekvatne sportske infrastrukture sportašima i rekreativcima bile dostupne.

Naime, na nedavnoj konferenciji “Sport – velika prilika hrvatskog gospodarstva” ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je rekla kako je sport izuzetno važan za hrvatsko gospodarstvo, što je država i prepoznala sredstvima iz državnog proračuna.

S ciljem razvoja sportske infrastrukture u svim dijelovima Hrvatske kroz poticanje i planiranje rekonstrukcije postojeće te izgradnju nove sportske infrastrukture resorno Ministarstvo svake godine provodi natječaj za izgradnju i obnovu sportske infrastrukture. U ranijim godinama s više od 8,2 milijuna eura na ovaj su način sufinancirane 163 sportske građevine, a u 2023. proveden je natječaj ukupne vrijednosti 4.061.318 eura.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Investicijsko održavanje kao i strateško planiranje izgradnje sportske infrastrukture otvara neiskorištene mogućnosti koje su važne za budućnost i nove generacije, kao i cijele sportske zajednice, a obnova i izgradnja sportske infrastrukture jedan je od najvažnijih strateških ciljeva Vlade Republike Hrvatske iako se još uvijek nije dovoljno učinilo.

“Moramo još puno više učiniti da bismo rezultate koje imamo još podigli, jer je to važno za turizam, sport i gospodarstvo”, rekao je na nedavnoj konferenciji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, istaknuvši da je sport također neizostavni dio gospodarstva, koji nosi 4,3 posto od ukupne zaposlenosti.



Sufinanciranje izgradnje nove ili obnove postojeće sportske infrastrukture pridonosi planskom i sustavnom rješavanju problema u području sportskih građevina, te čini mogućim razvoj pojedinih sportova čija je infrastruktura u zemlji nedostatna ili slabo održavana i kvalitetom neprilagođena razvojnim potrebama sportova.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Naime, sredstva namijenjena sportu 2016. iznosila su 23 milijuna eura iz državnog proračuna, dok je to 2023. bilo oko 80 milijuna eura. Oko 1,6 posto hrvatskog BDP-a dolazi iz industrije sporta, a na jedan uloženi euro putem sportskih natjecanja može se zaraditi četiri. 

“Isto tako, prepoznali smo to i prvi puta osiguravši sredstva za sport, odnosno za sportsku infrastrukturu kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, te kroz višegodišnji financijski okvir”, poručila je ministrica turizma i sporta na konferenciji. Naposljetku je naglasila kako Vlada ulaže u sportsku infrastrukturu koja mora biti dostupna i djeci i mladima, kao i hrvatskim sportašima. 

“Vlada podupire i velike sportske manifestacije, ove godine smo imali WRC koji je vlada poduprla s oko 3,2 milijuna eura. Prepoznali smo i Cro Race i Europsko prvenstvo u hrvanju kao i brojne druge manifestacije”, zaključila je Brnjac na nedavnoj konferenciji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI