SPLITSKI HDZ SE TRESE: VICI MIHANOVIĆU ODBROJANI DANI! Plenkovića upozoravali na Đogaša, on mudro zašutio nakon debakla!

Foto: Josko Ponos/Cropix

HDZ je u prvom krugu izvanrednih izbora u Splitu doživio pravi potop, tek nekoliko stotina glasova presudilo je da Ivica Puljak već u prvom krugu ne bude izabran za gradonačelnika.

HDZ je održao sjednicu Predsjedništva, pred novinare je izašao Ante Sanader te je ispalio da je za loš rezultat HDZ-a kriva ni manje ni više nego fjaka! Za one koji nisu upućeni o značenje te riječi evo male pomoći. Fjaka ili psihofizičko stanje prilikom težnje ni za čime. U Dalmaciji se to zove još i Božji dar. Javlja se posebno u vrućim ljetnim danima.

“Očito je ljeto učinilo svoje. Vidjet ćete u drugom krugu”, kazao je Sanader te dodaje kako imaju strategiju o kojoj nije htio govoriti. Sanader je također rekao da je Puljak izbore isprovocirao iz samo njemu znanih razloga.

“Cijela ljevica je otišla za Puljka, mi imamo cijeli bazen i to će donijeti rezultate”, kaže Sanader očito aludirajući kako računaju na glasove birača prije svih Željka Keruma ali i  Mosta i Domovinskog pokreta. No koliko je to realno vidjet ćemo za dva tjedna. HDZ-u doista treba čudo za pobjedu ili da bude malo manje fjake kod građana.

Na kraju će osobni izbor Andreja Plenkovića Zoran Đogaš ipak u drugi krug izbora i u novi okršaj sa Ivicom Puljkom kojemu je i po mnogo čemu sličan jer su obojica ugledni znanstvenici.



No čini se da upravo takav kandidat i nije previše privukao na birališta HDZ-ove glasače, pa i unatoč tome što su izbore obilježili rekordno slaba izlaznost od 31 posto. Dosad je obično bi slučaj kad se radilo o manjoj izlaznosti da to pogoduje kandidatima HDZ-a no i Split je očito prebrisao taj podatak i činjenicu.

Pitanje je što će napraviti u drugom krugu i što će biti taktika kojom će se u ova dva tjedna voditi HDZ. Željko Kerum za loše rezultate HDZ-a izravno je optužio predsjednika splitskog ogranka stranke Vicu Mihanovića.

“Ovo je poraz HDZ-a, odnosno Vice Mihanovića”. Zbog Mihanovićeva kompleksa promijenila se vlast u Splitu. Nisu birači HDZ-a kivni što je Đogaš nestranački kandidat, kivni su na Mihanovića, koji je sve živo zakomplicirao”, rekao je Kerum, dodavši da se vlast u Splitu promijenila jer se “Vici nameće da je lažni doktor”, kazao je Kerum.

Tako se čini da bi najviše od svih mogao ‘nastradati’ upravo Vice Mihanović. Nema sumnje da je ovo sve još jedan težak udarac  za njega koji ove godine zbog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa ne može biti ni lokalni zastupnik u Vijeću, tako da praktički već cijeli grad govori da se neće još dugo zadržati na čelu splitskog HDZ-a. Izgubio je također i mjesto u Gradskom vijeću, a izbore je upravo on najviše od svih zazivao.

Jučer je nakon sastanka u HDZ-u govorio samo Sanader, ali ne i šef stranke Andrej Plenković čiji je ponovimo Đogaš bio osobni izbor. Čini se da kad kola krenu nizbrdo ili ne onako kako su planirali premijer zašuti i prepusti drugima da govore umjesto njega.

“Đogaš je, s druge strane, sjajan kandidat za splitskog gradonačelnika koji se “sa svojim životnim putem i postignućima u najzrelijoj fazi svog života stavio na raspolaganje građanima i građankama Splita tako što želi preuzeti odgovornost za vođenje grada”. U tome ima potporu HDZ-a, ali i puno širu potporu Splićana. Mislim da je on sjajno rješenje za budućnost  Splita, ozbiljan čovjek za ozbiljnu dužnost u drugom najvećem gradu Hrvatske”, govorio je u superlativima o Đogašu Plenković.

No, kad se sve zbroji i oduzme, Đogaš ima više glasova od HDZ-ove liste za Gradsko vijeće. Iako su sami članovi HDZ-a izrazili veliku skepsu izborom Đogaša za kandidata za splitskog gradonačelnika, potvrdu su čini se dobili i samim nedjeljnim rezultatima izbora. Pred splitskim HDZ-om očito su dosta burni i neizvjesni dani.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI