SPLITSKI FRATAR ZLOSTAVLJAO MLADIĆA: ! ‘Uništen sam kao katolik, nemam volju za životom’

Foto: Unsplash / ilustracija

Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca te njen sada već bivši član fra Gracijan Gašperov morat će solidarno jednoj od fratrovih žrtava isplatiti ukupno 90 tisuća kuna odštete, odlučio je sud. Uz to, računaju se i kamate od 2018. godine, a morat će žrtvi podmiriti i 12 tisuća kuna sudskih troškova, piše Slobodna Dalmacija.

Gašperov je odlukom pape Franje krajem srpnja 2018. izbačen uz crkvenih redova zbog pedofilije.

Ova je presuda zasad nepravomoćna, no važna je jer je sud na osnovu iskaza žrtve, kombiniranog psihijatrijsko-psihološkog vještačenja te svjedočenja fra Ambroza, Gracijanovog subrata iz reda kojem se žrtva povjerila, zaključio da je istina da je tada 15-godišnji mladić uz Splita bio spolno zlostavljan od strane Gracijana u sakristiji samostana sv. Frane.

Sutkinja: Stječe se dojam da ga Provincija nije odmah prijavila

 Sutkinja splitskog Općinskog suda Julijana Ponoš u presudi je navela i da se, s obzirom na to da je vrh reda još u prosincu 2017. godine obaviješten o “neprimjerenom ponašanju” fra Gracijana prema nekoliko osoba, a da je nadležno ŽDO o tome službeno obaviješteno tek u travnju 2018. godine, stječe dojam da je Provincija znala za neprimjereno ponašanje svog fratra godinama prije nego što su o tome obavijestili Nadbiskupiju splitsko-makarsku.

Naime, žrtva je i od njih tražila odštetu, no sud je ocijenio da oni ne snose nikakvu odgovornost jer su po saznanju o događaju odmah poduzeli sve što je u njihovoj nadležnosti. Da je Provincija znala što se događa, potvrđuje i činjenica da je žrtva na nagovor fra Ambroza sve prijavila ovom crkvenom redu još krajem 2011. godine.

Žrtva: Šteta moje boli procijenjena je na razinu klevete

“Iako mnogi smatraju ovo mojom pobjedom, doduše nepravomoćnom, kao katolik sam uništen. Šteta moje boli procijenjena je na razinu klevete, to nisam zadovoljan. Novi biskup i čelnik HBK trebao bi biti pomoć i podrška najranjivijima, razgovarati sa žrtvama. Ja nemam vise volju za životom, dugo već pijem lijekove”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju danas 40-godišnji Splićanin koji je u listopadu 1997. godine bio fratrova žrtva.

“Cijeli život dokazujem da je istina – istina. Tražim biskupov prijem kao čin kršćanstva i pomoć, razumijevanje i podršku. Ovo nije moj rat s crkvom, ja nisam neprijatelj, ja sam samo rekao istinu i onda sam prisiljen ići u sudski proces. Crkva to treba cijeniti”, dodao je Splićanin.

Sam je izbačeni fratar na sudu tvrdio da nikad žrtvu nije vidio, da ništa nije istina i da nikoga nikad nije zlostavljao. Nije znao objasniti zašto je u svom zahtjevu za razrješenje napisao da je “svjestan svojih pogrešaka prema žrtvama” i da razrješenje traži zbog pravde prema žrtvama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI