SPLITSKA TVRTKA JE DRŽAVNE INSTITUCIJE JOŠ 2018. UPOZORILA NA SKANDAL? Njihovu žalbu su odbili te im je naplatili 5000 kuna

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Splitska tvrtka Enel-Split se još u lipnju 2018. godine žalila Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave da je natječaj zbog kojega je uhićena Gabrijela Žalac namješten, piše Jutarnji list.

Upozorili su da je jasno da je u pitanju pogodovanje, kao i doveli u pitanje procijenjenu vrijednost posla od 13 milijuna kuna (bez PDV-a) te naveli da se potencijalno oštećuje državni proračun.

Osporavali su zakonitost dijela dokumentacije o nabavi informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem (SPUR) te su predlagali da se poništi otvoreni postupak javne nabave.

Ne samo da su ustvrdili da ne dostaje jasan opis predmeta nabave nego je, kažu, bilo nemoguće procijeniti količinu posla potrebnu za izvršenje tog zadatka, kao i cijenu ponude.

Kako je u tekstu natječaja stajalo da je krajnji rok za isporuku programskog rješenja 30 dana od potpisa ugovora, a navodi se također da će se provoditi prilagodbe funkcionalnosti programskog rješenja tijekom 12 mjeseci, splitsku je informatičku tvrtku to navelo da posumnja da s tom nabavom nešto ozbiljno nije u redu.



Iz splitske tvrtke su u žalbi napisali da je “kontradiktoran zahtjev za isporukom gotovog funkcionalnog rješenja u roku 30 dana, kao i po kojim kriterijima je to gotovo funkcionalno rješenje ako se nakon isporuke prilagođavaju funkcionalnosti 12 mjeseci”.

Dodali su kako je u dokumentaciji jasno napravljena distinkcija između usluga održavanja, korisničke podrške i tehničke podrške, “iz čega proizlazi da se ne radi o isporuci nikakvog gotovog funkcionalnog rješenja, nego o pogodovanju subjektu koji ima već razvijenu platformu s traženim funkcionalnostima iz natječajne dokumentacije, a koja je sasvim beskorisna bez dodatne prilagodbe idućih 12 mjeseci, čime naručitelj ograničava tržišnu utakmicu”.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave njihovu je žalbu odbila kao neosnovanu pa je tvrtka uz to platila i 5000 kuna troška žalbenog postupka, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI