SPLIT DOBIO NOVO GRADSKO VIJEĆE! Puljak i SDP zaboravili sve nesuglasice i opet su u koaliciji! Evo kakvu je sudbinu doživio Đogaš

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Željko Domazet iz stranke Centar izabran je za predsjednika Gradskog vijeća Splita na konstituirajućoj sjednici u petak, a većinu u Gradskom vijeću od ukupno 31 vijećnika činit će 15 vijećnika stranke Centar i dva vijećnika SDP-a, izvijestio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Za Domazeta je glasovalo 25 vijećnika, četiri vijećnika su bila suzdržana a dva protiv.

Za dopredsjednika Gradskog vijeća iz vijećničke manjine jednoglasno je izabran nestranački kandidat s liste HDZ-a i HSS-a Zoran Đogaš, koji je bo i kandidat za splitskog gradonačelnika.

Za dopredsjednika Gradskog vijeća iz vijećničke većine izabran je Nenad Uvodić iz stranke Centar.

“Stranka Centar će tvoriti većinu sa SDP-om koji je pristao na programsku suradnju, a ja sam siguran da ćemo s njima uspješno voditi Gradsko vijeće i da ćemo raditi na dobrobit grada,” izjavio je gradonačelnik Puljak, dodavši kako je siguran da će to biti uspješna koalicija. Ta suradnja dobar je temelj, kaže, da se u programsku suradnju uključe i druge stranke ako su prijedlozi na dobrobit građana Splita.Podjestimo, Nakon što je pobijedio na izvanrednim izborima za gradonačelnika 10. srpnja, Ivica Puljak  je ponovno postao splitski gradonačelnik te je bilo pitanje samo s kim će  tvoriti većini u Vijeću, Mostom ili SDP-om. Za to mu je bilo potrebno samo jedan član spomenutih dviju stranaka. Izbor ja na kraju pao na SDP s kojim je Puljak bio u koaliciji i prošle godine nakon redovnih lokalnih izbora no onda ih je Puljak odlučio izbaciti iz koalicije izazvavši krizu vlasti što je kasnije i dovelo do izvanrednih izbora.

Puljak je rekao i da Most nije prihvatio programsku suradnju sa strankom Centar te neće biti dio većine u Gradskom vijeću.

“Most nije prihvatio našu ponudu da ima potpredsjednika Gradskog vijeća i da koordiniraju projekte koji su njima važni. Žao nam je zbog toga ali to je njihova odluka”, kazao je Puljak. Mostov vijećnik Josip Markotić kazao je pak kako između Mosta i gradonačelnika Puljka nije bilo ozbiljnih razgovora o suradnji.

Vijećnici SDP-a Damir Barbir i Davor Matijević, rekli su da su prihvatili programsku suradnju Centrom jer žele pridonijeti da se u Splitu napraviti nešto dobro.

“SDP će biti čimbenik stabilnosti a za stabilnost su najvažniji programi – manje je važno kako će se suradnja zvati,” rekao je Barbir tumačeći izraz “programska suradnja”.

Matijević smatra da treba zaboraviti ranija nesuglasja između SDP i Centra a novi mandat novom šansom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI