ŠPANJOLSKE VLASTI UPOZORILE: Prijeti li nova epidemija? Sve je više zaraženih majmunskim boginjama

Foto: Pixabay/Ilustracija

Španjolske vlasti upozorile su na epidemiju majmunskih boginja nakon detekcije simptoma kod 23 muškaraca, piše The Guardian.

“Majmunske boginje šire se respiratornim putem, ali karakteristike ovih 23 sumnjivih slučajeva upućuju na prijenos putem sluzi tijekom seksualnih odnosa. Svi sporni slučajevi su u Madridu i zabilježeni su među muškarcima koji su imali seks s muškarcima. Svi su zasad dobro, u izolaciji su kod kuće, ali pozorno ih motrimo u slučaju da im ipak zatreba bolničko liječenje”, rekao je glasnogovornik madridskog regionalnog zdravstvenog odjela.

Ranije su portugalske vlasti potvrdile pet slučajeva i istražuju još potencijalnih 15. Radi se o muškarcima čiji simptomi uključuju ulcerativne lezije.

Slični slučajevi dolaze i iz Velike Britanije. Prvi od sedam slučajeva iz te zemlje je kod osobe koja je nedavno bila u Nigeriji, a tamo se vjerojatno i zarazila. Britanska zdravstvena sigurnosna agencija priopćila je kako su četiri posljednja slučajeva kod muškaraca koji se identificiraju kao homoseksualci ili biseksualci.

Raniji simptomi uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, natečene limfne čvorove i zimicu. Osip koji izgledom nalikuje na vodene kozice ili sifilis može se proširiti s lica na druge dijelove tijela, uključujući genitalije.



U većini slučajeva, oporavak je unutar nekoliko tjedana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI