ŠPANJOLCI ĆE GRADITI VJETRENJAČE U DALMACIJI: Parkovi Opor i Boraja II gradit će se na području Splita te između Šibenika i Knina

Pixabay

U Hrvatskoj će se izgraditi dva parka s vjetrenjačama, a po svemu sudeći to će izgraditi španjolska energetska kompanija Acciona Energia. Iz vjetra bi tako struju dobivalo oko 60 tisuća kućanstava.

Jedan park bi trebao biti izgrađen na području Splita, a drugi između Šibenika i Knina. Za to će se utrošiti oko 100 milijuna eura.

“U tim parkovima će biti ukupno 16 vjetrenjača koje će proizvoditi 203 GWh čiste struje godišnje, što je jednako potražnji iz oko 60 tisuća kućanstava. Nakon što ti parkovi počnu raditi 2024. godine, izbjeći će se godišnja emisija 135 tisuća tona CO2”, objavili su iz Accionie, čije je sjedište u Madridu.

Ta dva projekta zvat će se Opor i Boraja II.

Acciona je taj posao dobila u sklopu javnog natječaja kojeg su bili raspisali Hrvatski Operator Tržišta Energije (HROTE), kompanija osnovana 2005. koja se bavi poticanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, i hrvatska Vlada. Ugovor je sklopljen na 12 godina.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI