SOLIDARNOST NA DJELU: Sarnavka: ‘Pobačaj mora biti zagarantiran Ustavom, ali zapreka je što je Katolička crkva u velikom bratstvu s HDZ-om’

screenshot

Nakon što je u ponedjeljak navečer na zagrebačkom Zrinjevcu bio organiziran skup podrške ženama SAD-a koje su zbog odluke Vrhovnog suda ostale bez prava na pobačaj, za N1 je o tome govorila Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna.

Rekla je kako su se s tim skupom simbolično htjele solidarizirati s barem polovinom žena u Americi koje su izgubile pravo na pobačaj.

Dodala je kako na skupu nije bilo nikoga iz američkog veleposlanstva.

“Mi smo samo individualno naše kolegice suradnice Amerikanke pozivale da se pridruže i neke su se pridružile, a na internshipu u Solidarnoj je jedna Amerikanka koja će također pozdraviti skup. Kakva neovisnost, kakvo slavlje, kakvi silni vatrometi kad se većoj polovici građanka i građani Amerike ukida jedno od temeljnih ljudskih prava”, istaknula je Sarnavka.

Osvrnula se na pravo žene na pobačaj u Hrvatskoj.



Rekla je kako mi po svemu imamo i da je naš Ustavni sud vrlo jasno rekao da se pravo na prekid trudnoće ne može zabraniti i da je potreban novi Zakon o medicinskom prekidu trudnoće.

“Ali vidjeli smo da je u SAD-u bilo dovoljno da Trump postavi troje konzervatvnih sudaca, a i imali smo primjer nedavnog slučaja Čavajda da su fundamentalisti uspjeli ugurati ljude na ključne pozicije pa smo imali apsurd u Zagrebu da liječnici nisu htjeli obavljati prekide trudnoće”, naglasila je.

Dodala je kako se nakon slučaja Čavajda i dalje ništa nije promijenilo.

Sarnavka smatra da bi apsolutno bilo potrebno da pobačaj bude zagarantiran Ustavom, ali da je to stvar stranaka koje su pokrenule inicijativu.

“Mi smo u dva navrata imali SDP na vlasti i niti su kontrolirali koliko je dostupan pobačaj, niti su što učinili. Ono što je poznato, kako kažu oni koji znaju kako je nastajao naš Ustav, onda znaju da je na putu između Krka ili Brijuna do Zagreba taj članak iz Ustava izbrisan. Već se tada razmišljalo o tome kako će Katolička crkva biti velika potpora HDZ-u, što i jest. Oni su u velikom bratstvu. To je vjerojatno najveća zapreka što nije uređen ni zakon ni što mi nemamo u Ustavu zagarantirano pravo na određivanje koliko i kada će pojedina obitelj imati djece”, zaključila je Sarnavka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI