ŠOK NA GLAVNOM KOLODVORU! JE LI TO MOGUĆE? Preko noći nestali svi beskućnici, volonteri doznali tužnu istinu!

Ilustracija, Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Trebala je to biti još jedna srijeda, kad su volonteri Hrvatske mreže za beskućnike trebali dostaviti hrane kako bi im  se bar malo olakšao život, no 24. veljače na Glavnom kolodvoru dočekao ih je veliki šok.

Onih koji su obično zaklon tražili u praznim vagonima, čekaonici i ostalim napuštenim objektima oko kolodvora, nije bilo.

Naime, te večeri svi beskućnici su deložirani iz objekata koji su im pružali kakvu takvu toplinu i prenoćište, potvrdio je to izvršni predsjednik organizacija Zvonko Mlinar za portal Zagreb.info, koji je s razlogom iznenađen postupkom policije.

“Mi smo im kao i obično nosili voće, konzerviranu hranu, kolače i maske, no nikome nije bilo ni traga”, kazao je Mlinar koji je potom s kolegama prošetao do Tomislavca gdje je naišao na jedno poznato lice. Razočarano im je M. rekao kako je policija napravila raciju te da su sa svjetiljkom ulazili u vagone i tjerali ljude van.

“Neki od njih otišli su na Autobusni kolodvor, neki u napuštene objekte na Trešnjevci, Remizi…”, objasnio je Mlinar koji će sutra ponovno otići na istu lokaciju i provjeriti jesu li se beskućnici vratili. Tamo ih, najčešće boravi 50 do 60, a tvrde da ih zna biti i više. U Hrvatskoj mreži beskućnika upravo su prostore oko Glavnog kolodvora nazivali najvećim prenoćištem u Hrvatskoj.



“Moram priznati da nismo povjerovali što se događa. Često smo nailazili na policiju u kolodvorskim prostorima kada smo dijelili pomoć. Bili su vrlo ljubazni i čak nam zahvaljivali na pomoći koju smo dijelili beskućnicima”, tvrdi Mlinar.

Iz Hrvatske mreže za beskućnike upozoravaju da je dvadesetak dana prije ovog događaja EU parlament donio Rezoluciju o pristupu pristojnim i cjenovno pristupačnim mogućnostima stanovanja za sve. Naveli su i da se između ostalog “poziva države članice da osiguraju izvanredne mjere za sprječavanje beskućništva i zaštitu beskućnika tijekom krize izazvane bolesti COVID-19, posebice moratorija na deložacije”.

“U Hrvatskoj, a posebno u Zagrebu, nije ni bilo državnih ili lokalnih izvanrednih mjera za zaštitu beskućnika za vrijeme pandemije, osim onih koje su poduzimale članice HMB-a. Nije bilo ni potpore od strane države i lokalne samouprave, osim u Rijeci i Karlovcu, ali je bilo njihove ljutnje zbog iznošenja istine u medijima i na društvenim mrežama. Pomogli su građani i volonteri”, poručili su i zaključili da je netko očito naložio deložaciju u najhladnijim danima.

Zašto i kome je to u interesu jedina su pitanja na koja žele odgovor, a još ga uvijek nisu dobili. Policija se još nije oglasila u vezi ovih navoda.

nbsp;

Facebook Comments

Loading...
DIJELI