SNIMKA IZAZVALA VELIKI SKANDAL: Nitko zapravo nije iznenađen i o tome svi pričaju, no jedan podatak u svemu je posebno frapantan!

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Na graničnom prijelazu Slavonski Šamac između Hrvatske i Bih čini se dogodio se skandal. Naime, dvije hrvatske carinice snimljene su kako primaju mito. Sve to je snimio putnik od kojeg su tražili mito da mu ne pišu kaznu za carinski prekršaj.

Audio snimka objavljena je na YouTubeu, a iz Carinske uprave potvrdili su autentičnost iste.

O tome smo već pisali a snimka je izazvala brojne komentare. Sve su naravno komentirali i mještani sela Slavonski Šamac koji se nalazi uz granicu s BiH.

“Čuli smo da je ova druga navodno iz nekog sela kod Osijeka, a ova naša… Što da kažem, nije me iznenadilo, ali ne samo zbog nje, nego općenito zbog onoga što se čuje o radu na carini. Vjerujte mi, nije ona jedina koja to radi. Ona inače živi s roditeljima, nikada se nije udavala i može se reći da lijepo živi, kupila si je prije godinu-dvije novi auto, uredila kuću… U redu, mogla je to i od plaće jer, kažem nema muža, djecu, nema neke velike troškove, ali vjerojatno je ponekad nešto i uzela sa strane. Uostalom, na snimci se sve jasno i glasno čuje tako da nemamo o čemu pričati”, kazao je jedan mještanin Slavonskog Šamca za Jutarnji list.

No onda će drugi tražiti opravdanje za postupak iste pa je tako jedna gospođa stala u njenu obranu.



“Žao mi je žene. Znam je osobno i mislim da nije kvarna, kao što se iz te snimke može zaključiti. Nekako mi se čini da je nasjela na taktiku svoje kolegice, koja je bila nekako upornija u nagovaranju tog čovjeka da im nešto da. Bez obzira na snimak, žao mi je što joj se to sada događa”, rekla je žena koja poznaje jednu od carinica.

Nakon ovoga saznanja, Carinska je uprava identificirala svoje službenice i suspendirala ih i  predala na disciplinski postupak te sve prijavila i USKOK-u.

Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske također se o svemu oglasio te se potpuno ogradio o postupku dviju carinica.

“Dajemo apsolutnu podršku novom ravnatelju i Carinskoj upravi da se ovakve radnje zaustave i eliminiraju, jer ne podržavamo nikakve koruptivne radnje i sive zone. To je polazišna točka. No, s druge strane moram reći i da to nije tako jednostavan problem i zato ćemo ponovno, po ne znam koji put, predložiti donošenje odluka kojima će se poštovati Arusha deklaracija koja u svojih 12 točaka regulira sve što treba napraviti da se ovakve situacije ne događaju” rekao je Štorić za Jutarnji osvrnuvši se na deklaraciju koja govori o tome što se treba poduzeti kako bi se u carinskim službama suzbila sama korupcija.

“Deklaracija se sastoji od 12 točaka, a jedna od njih kaže i da plaće carinskih djelatnika moraju biti dostatne kako bi im omogućile primjeren životni standard, a to u Hrvatskoj nije slučaj, iako se naša Vlada potpisom deklaracije na to obvezala. Ponavljam, ne opravdavamo ovakve događaje, ali ako službenika ne platite i dovedete ga u situaciju da od plaće ne može živjeti, a mi mimo ovog posla privatno ne smijemo ništa drugo raditi, onda se može očekivati da se ovakve situacije ponove. Mi to naravno ne želimo i zato ukazujemo na činjenicu da je problem dublji. Ove dvije kolegice će vjerojatno biti sankcionirane, no sutra ćemo opet imati novi problem, jer ako službeniku ne date normalnu plaću indirektno ga tjerate da ulazi u nekakve sive zone”, ističe Štorić.

Prema njegovim riječima, plaća carinskog službenika sa 15-20 godina radnog staža na radnom mjestu kakvo je ovo gdje su radile spomenute službenice je oko 6500 kuna sa svim dodacima za rad u turnusima, subotama, nedjeljama, blagdanima i noćnim smjenama.

“Ovo je, dakle, pojedinačni slučaj kojeg osuđujemo, ali sliku treba gledati dublje i šire te pristupiti rješavanju problema uvažavajući sve zakonske odredbe i Arusha deklaraciju. Nadam se da ćemo s novim ravnateljem u tom smislu imati puno bolju suradnju i dijalog, kako bismo ubuduće izbjegli ovakve situacije koje, naravno, štete ugledu carinske službe” – poručio je Štorić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI