SNIMILI POSLJEDICE NEZGODE: Ruski astronauti ušli u istraživački modul nakon što je svemirska postaja izbačena sa svoje putanje

Foto: NASA/Ilustracija

Svemirska postaja sa sedam članova posade bila je u četvrtak izbačena sa svoje putanje, koja se nalazi oko 400 kilometara iznad Zemlje.

Do nezgode je došlo zbog greške računalnog programa, navode stručnjaci, no ne isključuje se da se moglo raditi i o ljudskoj pogrešci.

Voditelj misije odmah je proglasio hitno stanje, te su stručnjaci na Zemlji ubrzano radili na tome da što prije povrate stabilnost istraživačkog satelita, izvijestila je NASA.

Kad se situacija smirila oglasili su se i ruski astronauti koji su snimili kratak video unutrašnjosti istraživačkog modula Međunarodne svemirske postaje (ISS) na kojem se u četvrtak, nekoliko sati nakon pristajanja, dogodila nezgoda zbog koje je čitava postaja nakratko bila izvan kontrole.

Na snimci koja je objavljena kasno navečer u subotu vidi se kako astronauti Oleg Novitsky i Pyotr Dubrov otvaraju vrata istraživačkog dijela modula Nauka, na kojem se dogodila nezgoda, i obilaze njegovu unutrašnjost, izvijestila je ruska svemirska agencija Roscosmos.



Kako su objavile agencije NASA i Roscosmos, članovi posade Međunarodne svemirske postaje, dvojica ruskih astronauta, trojica američkih i po jedan astronaut iz Japana i Francuske, nisu ni u jednom trenutku bili izloženi direktnoj opasnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI