SMIJENJENI SUDAC VRHOVNOG SUDA O DOBRONIĆEVOJ ODLUCI: ‘On je odlučio to na ovakav način, ja bih rekao nepropisan i necivilizacijski’

Screenshot/N1

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić smijenio je s dužnosti predsjednika kaznenog odjela tog suda Damira Kosa. On je za N1 komentirao tu odluku i rekao kako je “iznenađen procedurom”.

“Mi možemo ne slagati se, to je normalno i normalno je da sudac Dobronić formira svoj tim s kojim želi raditi, ali me iznenađuje procedura. Uobičajeno je da prema aktu koji on donosi, koji je u njegovoj nadležnosti, morao bi ga znati, a očito ga ne zna, prije takve odluke je obavezno mišljenje sjednice odjela, a toga nije bilo. Akt sam dobio mailom kad mi ga je poslala njegova tajnica. Civilizacijski bi bilo da me pozvao i da smo razgovarali i da je rekao – čujte, kolega Kos, mi više ne možemo surađivati i sve bi bilo onda jasnije”, rekao je Kos.

Dodao je kako su se pojavili prijepori pa je stoga i on u nekom trenutku razmišljao može li biti dio istoga tima s Dobronićem.

“On je odlučio to na ovakav način, ja bih rekao nepropisan i necivilizacijski”, istaknuo je.

Na upit o tome koji je stav vezan za izvansudske aktivnosti sudaca, o čemu je bilo riječi na okruglom stolu koji je Dobronić organizirao, Kos je rekao da su one složena stvar te da je na okruglom stolu Dobronić predstavnike medija poslao van “da ne budu prisutni i ne slušaju ono što bi govorili drugi koji bi govorili drugačije od onoga što je on govorio”.



“Načelno, izvansudske aktivnosti su nešto što je dopušteno. Dakle, intelektualni potencijal kad sudac stavi u mogućnost izvan obavljanja sudačkog posla, to nije zabranjeno. Da tu ima poslova i honorara koji su začudni, da, ima. Da o njima treba raspravljati, da, treba raspravljati”, naglasio je Kos.

Rekao je da kada se pogleda Dobronićeva imovinska kartica tada je vidljivo da “on na ime predsjednika Državnog izbornog povjerenstva dobiva 10 tisuća eura”.

“Pa ako je to takav problem, ja bih pošao od sebe, ja bih se prvi odrekao toga, ako to smatram takvim problemom”, naveo je.

Kos smatra da će Dobronić odraditi cijeli mandat šefa Vrhovnog suda.

“Da je drugačiji odnos, bilo bi bolje. Nakon što je među nama očito prepoznato da nemamo istu vizuru u odnosu na ono što je on istaknuo kao fokus svoga rada, ništa neobično da više nismo dio istog tima”, zaključio je Kos.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI