SMANJUJE SE PDV? Evo što je najavio Plenković

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Premijer Andrej Plenković je prilikom posjeta tvornici BAT pozdravio ulaganja u iznosu od više od 600 milijuna kuna.

Istaknuo je kako će Vlada predložiti smanjivanje stope PDV-a s 13 na pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica.

“Vladi je stalo do toga da se zadrže radna mjesta, kojih je sve više. Trenutno oko 1500 zaposlenih predstavlja dodatnu vrijednost kako za Istru tako i za ostala područja gdje djeluje ova kompanija u Hrvatskoj”, kazao je.

“Ministarstvo financija u dogovoru s ministarstvom gospodarstva pustit će u javno savjetovanje izmjene zakona o PDV-u gdje ćemo smanjiti stopu PDV-a koje sada na 13 posto, na stopu od pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica.

Time dodatno rasterećujemo naše građane, država radi još jedan iskorak u pogledu poreznih rasterećenja, a u cilju suočavanja s energetskom krizom i s rastom cijena energenata s kojima smo svi suočeni”, dodao je.



Kazao je i kako vjeruje da će sabor kad se ponovno sastane vrlo brzo usvojiti ove izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

“Euro će postati službena novčana jedinica i zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj na dan 1. siječnja 2023. godine”, kaže se u vladinoj Odluci o objavi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, koju je predstavio ministar financija Marko Primorac.

Fiksni tečaj konverzije određen je na 7.53450 kuna za jedan euro. Razdoblje dvojnog optjecaja počinje 1. siječnja 2023. u 00:00 sati i traje do 14. siječnja 2023. u 24:00 sata. Razdoblje obveznog dvojnog iskazivanja je od 5. rujna 2022. u 00:00 sati do 31. prosinca 2023. u 24:00 sata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI