SLUČAJ IZ GOSPIĆA IH DIGNUO NA NOGE! ‘Pa to je pravi skandal, tražimo hitnu sjednicu Vlade zbog nasilja nad ženama’

Foto: Nenad Dugi/Cropix

Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb su osudile skandaloznu i neprihvatljivu izjavu općinske državne odvjetnice Tatjane Šimunić Adamović koja je u vezi slučaja obiteljskog nasilja u Gospiću rekla: “Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici.”

Autonomna ženska kuća Zagreb očekuje hitnu reakciju vlade, pravosuđa i policije kako bi se poslala jasna poruka da je nasilje protiv žena zabranjeno, da se neće tolerirati u našem društvu te da će biti sankcionirano maksimalno zakonom propisanim kaznama.

Konkretno, u slučaju obiteljskog nasilja u Gospiću radilo se o nasilniku recidivisti, o kontinuitetu nasilja istog muškarca nad istom ženom. Policija je tjedan dana prije pokušaja ubojstva već intervenirala zbog nasilja i prijetnji ubojstvom, no usprkos toga pušten je na slobodu.

Aktivistice se pitaju – zar je zaista poruka države: “Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici?” Došli bismo do toga da bi se frekvencija raznih oblika muškog nasilja protiv žena smanjila, ali bi i stopa femicida bila znatno manja, poručuju.

Autonomna ženska kuća Zagreb poziva premijera Andreja Plenkovića da hitno sazove tematsku sjednicu vlade na temu prevencije i sprječavanja raznih oblika nasilja nad ženama, s ciljem rigoroznog sankcioniranja nasilnika.Predsjednica AŽK Neva Tölle za Dnevnik Nove TV komentirala je kako je teško jednostrano odgovoriti na pitanje tko je u sustavu pogriješio.

“Dio policijske odgovornosti mogao bi ležati u tome koliko je kvalitetno napravljen prijedlog kaznene prijave. Ako je policija napravila kaznenu prijavu tako kvalitetno i poslala ju istražnom sudu, a istražni sud donio procjenu da nema veće opasnosti, tada dio odgovornosti snosi istražni sud – kazala je Tölle, dodajući kako je zabrana pristupa od 50 metara smiješna, te je pitanje je li takva mjera učinkovita, odnosno treba li ju postrožiti”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI