SLUČAJ FERRERO: Belgijsko tužiteljstvo pokrenulo istragu o pojavi salmonele

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ured belgijskog državnog tužitelja priopćilo je kako je pokrenuta istraga o pojavi salmonele u tvrtki Ferrero u Arlonu, prenosi novinska agencija Belga.

Spomenuta tvornica u Arlonu zatvorena je zbog sumnji da je povezana s više od 100 slučajeva salmonele u nekoliko europskih zemalja.

Belgijska agencija za sigurnost hrane AFSCA suspendirala je u petak Ferrerovu dozvolu za tvornicu dok ne ispuni sve zahtjeve o sigurnosti hrane. Naložili su i povlačenje iz prodaje svih čokoladnih proizvoda za djecu koji se proizvode u toj tvornici.

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila je prošle srijede da istražuje moguću vezu između 134 slučaja salmonele u najmanje devet europskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade.

“Učestale slučajeve (salmonele) karakterizira neobično visoki udio hospitalizirane djece. Neka među njima imaju i teške kliničke simptome, poput krvavog proljeva”, izvijestili su.



Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerojatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj, dodaju.

U priopćenju EFSA-e nije spomenut ni Ferrero ni druge tvrtke, ali agencija je naknadno rekla da su slučajevi povezani s Kinder jajima, ne pojasnivši je li problem samo u tim proizvodima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI