Slovenija zasad neće staviti Hrvatsku na crvenu listu

Foto: Cropix

Slovenija zasad neće staviti Hrvatsku na crvenu listu država za koje je obvezna karantena, izjavio je u četvrtak slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Zasad nema “nikakve inicijative da se Hrvatsku proglasi crvenom zonom”, rekao je Tomaž Gantar na konferenciji za novinare.

Odluke o uvrštenju država na crvenu listu ne donose se tako brzo i epidemiolozi koji prate stanje u susjednim državama žele da se takve odluke donose usuglašeno i da se reagira zajednički, dodao je.

Po njegovim riječima, za Hrvatsku je dobro što je donijela nove mjere za obuzdavanje širenja koronavirusa i zaoštrila režim ulaska iz Srbije, BiH i Crne Gore, triju zemalja koje su na slovenskoj crvenoj listi.

Prema podacima slovenskog Instituta za javno zdravlje, Slovenija u zadnjih 14 dana ima 12 novih zaraza na sto tisuća stanovnika, a Hrvatska dvostruko više, pa su po važećim kriterijima obje države u “žutoj” epidemiološkoj međuzoni.



No, Gantar je podsjetio da se za određivanje sigurnosti destinacija, uz broj zaraženih, u zadnja dva tjedna koriste dodatna mjerila, na primjer blizina države, odnosno radi li se o susjednoj zemlji s velikom međusobnom frekvencijom putnika ili geografski udaljenoj državi iz koje je rizik uvoza virusa daleko manji.

Također se uzima u obzir broj testiranih u odnosu na broj stanovnika i usporedba epidemiološke situacije sa Slovenijom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI