Slovenci uveli kontrolne punktove na granici, Jandroković: ‘To nije znak nepovjerenja’

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Odluka Slovenije da uvede nadzorne punktove u blizini granice s Hrvatskom radi ilegalnih migracija, o kojoj u srijedu neslužbeno izvještavaju slovenski mediji, nije znak nepovjerenja, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, naglasivši da je ta odluka očekivana i privremena te da nije zaustavila slobodan protok.

Slovenija zbog ilegalnih migracija od danas pooštrava granične kontrole po uzoru na Austriju i Italiju. Šengenski režim se zasad neće mijenjati, ali treba očekivati češće kontrole odmah iza graničnih prijelaza.

“Ovdje se ne radi o nepovjerenju prema Hrvatskoj, nego o odgovoru na fenomen koji se događa i koji ugrožava Europu”, rekao je Jandroković na marginama skupa Europske pučke stranke (EPP) u Splitu. Predsjednik Sabora kazao je kako će hrvatska strana razgovarati sa slovenskim “kolegama i prijateljima” s kojima se vodi “vrlo otvoren dijalog”.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Policija je odmah nakon graničnih prijelaza postavila punktove na kojima može sigurno zaustavljati vozila, i to na sljedećim mjestima: kod željezničkog nadvožnjaka u mjestu Rigonce u blizini prijelaza Harmica, na punktu Trnovec kod Metlike, u Obrežju kod restorana Kalin, poznatog po tome što se nalazi u dvije države, ali i na granici prema Italiji – u mjestima Rakitovec, Podgorje i Sočerga na području PU Koper, neslužbeno doznaje 24ur.

Plenković o Grliću Radmanu: ‘Ministar će ažurirati i ispraviti sve nedostatke u imovinskoj kartici’“Ne skrivamo ništa jedni pred drugima, imamo zajednički problem koji moramo zajednički rješavati. Hrvatska ima preko šest tisuća policajaca na granicama, vidjet ćemo hoćemo li trebati još pojačati nadzor granice”, istaknuo je. Jandroković je rekao je odluka Slovenije donesena zbog povećanog broja ilegalnih ulazaka migranata i pritiska lokalnog stanovništva, što se događa i u graničnim područjima Hrvatske.

“Radi se o izvanrednim okolnostima, vjerujem da su sve ove mjere privremene dok se ne zaustavi ovaj pojačani migrantski val”, nastavio je predsjednik Sabora, dodavši da su faktor zasigurno i nadolazeći europski izbori zbog kojih vlasti žele jasno pokazati “građanima da čvrsto drže sve pod kontrolom”.

Jandroković je naglasio kako je proces zaustavljanja migracije dugotrajan, ali da danas postoje veće kontrole u odnosu na migrantski pritisak 2015. godine. Taj pritisak se sada ponovno povećava te “nije isključeno” da će doći do te razine i da se ide s “drastičnim rješenjima”.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

“Europa mora braniti svoju opstojnost, mora braniti svoje vrijednosti. Isto tako mora socijalizirati ljude koji dolaze, oni ne mogu mijenjati Europu tako da ruše naše vrijednosti, nego ih moraju prihvaćati, ali za to nema brzog i jednoznačnog odgovora”, zaključio je Jandroković.

Hrvoj Šipek u Hrvatskom saboru: ‘To što se nitko nije prijavio na natječaj za ravnatelja USKOK-a predstavlja neki znak’

Iza graničnog prijelaza Obrežje, najvećeg cestovnog prijelaza Hrvatske i Slovenije, policija je organizirala motrenje. Naime, nakon ulaska Hrvatske u ‘šengen’ početkom godine značajno je porastao broj migranata koji u Sloveniju ilegalno dolaze preko zapadnobalkanske rute, prije svega iz smjera BiH.

Nakon ulaska Hrvatske u Šengenski prostor migracije više ne odvijaju preko zelene granice, već putem raznih cestovnih i željezničkih veza, pojasnio je zamjenik glavnog ravnatelja policije Robert Ferenc u utorak na hitnoj sjednici Odbora za unutarnje poslove, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Slovenska policija od početka godine do kraja kolovoza obradila je 36.137 ilegalnih prelazaka državne granice između Slovenije i Hrvatske, dok je u istom razdoblju prošle godine obrađen je 13.601 neovlašteni ulazak, a jedan od razloga je i to je pojačala stalnu nazočnost i počela provoditi mješovite ophodnje sa svim policijama država s kojima Slovenija graniči.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

“Pojačajte mješovite ophodnje na području policijske postaje Brežice”, pozvao je glavni ravnatelj policije Senad Jušić hrvatskog kolegu. S obzirom da nam je poznato stanje u pograničnom području susjednom spomenutoj policijskoj postaji, možemo samo reći da Slovenci više granicu, koju često prelaze, ne kontroliraju samo helikopterima iz zraka.

Tajna veza Bačića i Pupovca: Vlada Srbima prepušta strateške programe

Facebook Comments

Loading...
DIJELI