Slovenci upozoravaju svoje turiste: U Hrvatskoj broj novooboljelih skočio do neba

Foto: Cropix

Slovenija je u srijedu zabilježila 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, a vodeći mediji tvrde da je većinom riječ o uvezenim slučajevima s ljetovanja, posebno iz Hrvatske gdje borave brojni slovenski turisti.

Elektronički mediji, portali i novine ocijenijuju epidemiološku sliku u Hrvatskoj zabrinjavajućom, uz bombastične naslove poput “Turisti, oprez: u Hrvatskoj broj novooboljelih ponovo skočio do neba”, ‘Zaoštravanje mjera zbog zaraženih turista?’, ‘Nove zaraze na Krku gdje ljetuju Slovenci’.

Više od polovine jučerašnjim zaraza potvrđeno je kod ljudi koji su boravili na odmoru, većinom u Hrvatskoj, prenijela je Slovenska televizija, pozivajući se na nacionalni institut za javno zdravlje. Infektologinja Mateja Logar izjavila je za Slovenski radio da je uvoz virusa iz inozemstva ponovo ‘problematična točka’ budući da su novozaraženi većinom mladi ljudi, pa infektolozi ne znaju s kime su sve bili u kontaktu i kako su se zarazili.

Stručnjaci često upozoravaju mlade da se u inozemstvu drže propisanih higijenskih i epidemioloških mjera te da izbjegavaju masovna okupljanja, posebno noćne klubove i velike zabave. Mediji prenose da bi nekontrolirano širenje virusa unosom iz inozemstva mogao biti problematičan s obzirom na početak školske godine u rujnu, jer se nastava ne bi mogla odvijati kako je planirano, a možda bi trebalo i zatvarati škole.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI