SLOVENCI IZNENAĐENI VUČIĆEVIM IZJAVAMA: Pozvali srbijansku veleposlanicu na razgovor

Wikimedia Commons

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije pozvalo je veleposlanicu Srbije Zoranu Vlatković na razgovor zbog izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za vrijeme posjeta predsjednika Slovenije Boruta Pahora Beogradu. Ističu kako su iznenađeni Vučićevim izjavama, i da su svoj stav u vezi s Kosovom ponovno prenijeli vlastima u Beogradu.

Izrazili su očekivanje da Srbija neće problematizirati poziciju Slovenije. Na tu istu temu u Beogradu je razgovarao veleposlanik Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, rečeno je za slovenski N1.

Vučić je okupljene novinare upitao kako da objasni svojoj naciji da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji.

“Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije, Slovenija jest. I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom”, rekao je Vučić.

Podsjetio je da je Slovenija, poput Francuske, Njemačke i SAD, priznala Kosovo, što je, prema poziciji Srbiji, kršenje međunarodnog prava, Povelje UN i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.



Ministarstvo vanjskih poslova u Ljubljani odgovorilo je na Vučićeve izjave.

“Obavijestili smo srpsku stranu da smo veoma iznenađeni izjavama predsjednika Vučića. Još jednom smo prenijeli svoj stav u vezi s Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizirati našu poziciju po pitanju Kosova, jer podrška Slovenije Kosovu nije usmjerena protiv Srbije. Izrazili smo i naše čvrsto protivljenje izjednačavanju slovenskog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu”, rekli su.

Iz Ministarstva vanjskih poslova navode i da očekuju nastavak dosadašnje dinamike suradnje sa Srbijom.

“Želimo da zemlje nastave razvijati prijateljske odnose i zajednički tražiti mogućnosti za rješavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, čime bi se smanjile tenzije u regiji. To bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju EU. Slovenija će se nastaviti zalagati za komunikaciju sa Srbijom s poštovanjem na svim nivoima”, naglasili su iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI