Slovenac koji huška na rat: Ratoborni, moćni ministar ne prestaje gaziti po Hrvatskoj

Zeljko Lukunic/PIXSELL

U Sloveniji je Erjavec jedan od najmoćnijih i najdugovječnijih političara.

Da je ozbiljno zaiskrilo u odnosima između Hrvatske i Slovenije, više i nije neka novost, ali svakako vrijedi spomenuti ključnog aktera toga sukoba, odnosno slovenskog šefa diplomacije Karla Erjaveca, čovjeka koji očigledno u svojim nakanama ne misli stati. U srijedu je tako poručio da slovenska policija ima pravo naplaćivati kazne hrvatskim ribarima koji uđu u slovenske vode u Piranskom zaljevu. ”Ribari koji ne budu htjeli platiti imati će probleme kada dođu u Sloveniju”, rekao je odriješito Erjavec za Slovenski radio referirajući se na izjavu hrvatske ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić.

Nije ovo, međutim prvi put da slovenski ministar pokazuje zube hrvatskoj strani, jer je i prije briselskog dogovora Hrvatskoj najavljivao probleme ukoliko ne pristanu priznati rezultate arbitraže za Piranski zaljev. U siječnju prošle godine tako je u emisiji Studio City kazao da će nam uništiti turističku sezonu, ukoliko odbijemo implementaciju odluke Arbitražnog suda. Poručivao je tom prigodom da će, ako odluka dođe prije turističke sezone ono što će se događati nanijeti više štete Hrvatskoj.

”Ako to pitanje još bude otvoreno i ako arbitražna odluka ne bude implementirana biti će teškoća. Već sam rekao da se ta stvar neće lako rješiti”, poručivao je svojedobno, a da je crne prognoze slovenska strana uistinu i realizirala imali smo prilike vidjeti prošloga proljeća i ljeta na primjeru gužvi na graničnim prijelazima između dviju država. Naši susjedi tada su nam diplomatski opasno zapaprili tvrdeći da je riječ tek o dosljednom provođenju schengenskih pravila o kontroli vanjskih granica Schengena. Inače, Erjavec je imao ključno mjesto znatno ranije no što je donesena arbitražna odluka. Prva nagađanja o nepravilnostima u arbitraži pojavila su se baš u ožujku 2015. godine nakon njegova gostovanja u emisiji TV Velenja, kada je rekao da je optimističan te kako će Slovenija prema neslužbenim informacijama dobiti izlaz na otvoreno more. Kada je hrvatska strana zbog toga graknula, iz slovenskog ministarstva rečeno je kako ne raspolažu s povlaštenim informacijama.

No, sam Erjavec i mimo ovoga kontaminiranog odnosa s Hrvatskom nadasve je zanimljiva politička figura. Rođen je u Belgiji u obitelji slovenskih emigranata. U Jugoslaviju se vraća 1972.godine, kao 12-godišnjak pa u toj državi nastavlja školovanje. Polako se probijao kroz slovenske političke vode te je od čelnika Kranja postao ministrom pravosuđa, zatim obrane i okoliša da bi na koncu zasjeo u fotelju ministra vanjskih poslova. Drugih riječima, posljednjih petnaestak godina Erjavec se neprestano pojavljuje u slovenskim vladama kako u onoj socijaldemokratskoj Pahorovoj, tako i u demokratima Janeza Janše, ili pak u centrašima Mire Cerara.

On dresove skida kada i kako mu paše, ali ne može mu se osporiti borba protiv korupcije i činjenica da je isključio iz stranke Ivana Simčića nakon što je otkriveno da je lažirao srednjoškolsku diplomu. Stranka kojoj pripada Demokratska stranka umirovljenika Slovenije dugo je godina u sastavu vladajuće koalicije u Sloveniji, a on sam zajedno s njima politički se prevrće, kada i kako mu odgovara.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI