ŠLJIVANČANIN JE HTIO ‘KOMANDOVATI’ U KNJIŽNICI: Ratnom zločincu su odbili da predstavlja knjigu na dječjem odjelu

Srpski ratni zločinac Veselin Šljivančanin sutra je u Negotinu, gradu u istočnoj Srbiji, trebao održati predstavljanje knjige “Ovo je moja zemlja ovdje ja komandujem”.

Promocija knjige trebala se održati u Narodnoj biblioteci “Dositej Novaković” i to na dječjem odjelu.

Međutim, Radio Slobodna Europa javlja kako knjižnica neće ustupiti svoj prostor za promociju knjige osuđenog ratnog zločinca.


Ranije je nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, zatražila od knjižnice da ne ustupi prostor za promociju knjige Šljivančaninu.

“Naš odgovor je – ne, u našem prostoru neće biti predstavljene spomenute knjige”, rekao je ravnatelj knjižnice Milorad Grbović.Veselin Šljivančanin je kao oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA) osuđen pred Haškim sudom na 10 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kraj Vukovara 1991. godine. Nakon povratka u Srbiju govorio je na više javnih tribina, a neke od njih organizirala je vladajuća SNS.

U ožujku 2020. govorio je i na tribini “Vukovar nije jedna priča” u Novom Sadu. Događaju su prisustvovali malobrojni građani i pripadnici ultradesničarske stranke Srpska desnica, koju vodi Miša Vacić, nekadašnji lider desničarskog pokreta Naši 1389.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI