SLAVICA NAKON POGIBIJE VATROGASCA U DUBROVNIKU: ‘Da smo imali sve kanadere do kornatske tragedije možda ne bi ni došlo’

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

Bivši šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica, koji je oslobođen krivnje za kornatsku tragediju, gostovao je u RTL-u Danas gdje je komentirao tešku protupožarnu sezonu u Dalmaciji i koliki je rizik to što svi kanaderi nisu u funkciji.

Slavica: Vatrogasni poziv je vrlo opasan

“Situacija je vrlo složena, rizik je popriličan, ali moramo znati da kanaderima upravlja drugi sustav. Nije vatrogasni, dva su različita sustava. MORH nama u složenim situacijama daje podršku zračnim snagama. Mi bismo trebali raditi da svoj sustav podignemo na razinu da bude optimalan i da sigurnost gasitelja postavimo na jednu razinu jer posao je rizičan i opasan”, rekao je Slavica.

Na pitanje boji li se da bi se mogla ponoviti kornatska tragedija, odgovorio je: “Vatrogasni poziv je vrlo opasan, prije dva dana imali smo smrtni slučaj i u Dubrovniku. Svaka intervencija nosi rizik, na požarima otvorenog prostora, kad imate suport zračnih snaga, sigurnost je veća, ali to ne znači da se nešto ne može desiti i otići po zlu.”

Koliko je bilo kanadera u vrijeme kornatske tragedije, bilo je pitanje za Slavicu.

“Tada smo imali četiri kanadera u Hrvatskoj, ali na dan tragedije bio je samo jedan ispravan, jedan je bio na ispomoći u Grčkoj. Da smo imali sva četiri, postoji velika vjerojatnost da do nje nikad ne bi došlo…”, kazao je Slavica pa dodao:



“Ali teško je to, kanader je bio u Dubrovniku, a kolega je smrtno stradao. Sigurno da sustav uvijek računa na takvu mogućnost, ali kroz edukaciju i pripremu prije sezone radi se na tome da tu razinu maksimalno smanje.”

Osvrnuo se i na to da je sve manje dobrovoljnih vatrogasaca.

“Prenaporan je posao, nije stvar samo u pet tisuća kuna”

“Zadnjih sedam, osam godina sve je manje dobrovoljnih vatrogasaca, prenaporan je posao. Nije stvar samo u 5000 kuna, samo mali broj ljudi se angažira kroz sezonske angažmane, većinom su to dobrovoljci u srcu. Naš sustav se treba okrenuti dobrovoljnom vatrogastvu kvalitetnije nego dosad.

Edukacija ide, opremljenost ide, ali treba rješavati i status u društvu, neke druge benefite dobrovoljnih vatrogasaca koje imaju u zapadnim zemljama. Došli smo na najnižu razinu dobrovoljnog vatrogastva, barem u Dalmaciji. Sad da krenemo u reorganizaciju sustava, prvi rezultati vidjeli bi se za tri do četiri godine”, zaključio je Slavica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI