Škrlec pisao Tolušiću: ‘Nedopustivo je da Zakon o zaštiti životinja omogućava njihovo ubijanje’

Ivo Cagalj/PIXSELL

Zastupnik Škrlec kao član Intergrupe za dobrobit i zaštitu životinja u Europskom parlamentu također skreće pažnju na članak 13. Ugovora o funkcioniranju Europske unije koji navodi kako Unija i države članice, smatrajući životinje čuvstvenim bićima, punu pažnju posvećuju zahtjevima za njihovu dobrobit

Novi Zakon o zaštiti životinja koji je stupio na snagu početkom godine i dalje omogućava usmrćivanje životinja nakon 60. dana kojeg provedu u skloništu. Tim je povodom zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec pokrenuo on-line anketu u kojoj se do sada više od 10 000 građana izjasnilo protiv sporne odredbe pa je uputio i pismo ministru Tolušiću iz kojeg izdvajamo:

„Kako bismo u potpunosti otklonili mogućnost nepotrebnog ubijanja zdravih životinja želim Vam skrenuti pažnju na članak 67. stavak 3. Zakona o zaštiti životinja koji je doživio tek manje izmjene, ali i dalje omogućava usmrćivanje životinja. Navedena odredba Zakona o zaštiti životinja izaziva zgražanje javnosti već godinama i predmet je zalaganja velike većine građana za njeno konačno ukidanje. Građani u Hrvatskoj ne žele da njihov novac odlazi na ubijanje životinja, već na zbrinjavanje, udomljavanje i edukaciju dionika uključenih u brigu za životinje. Uvjeren sam kako bi ukidanje sporne odredbe povećalo protočnost životinja kroz skloništa i rad na prevenciji s obzirom na to da bi skloništa bila prisiljena raditi na promociji i oglašavanju, odnosno programima udomljavanja i edukacije. Ako Zakon o zaštiti životinja sankcionira pojedinačno zlostavljanje i ubijanje pasa, tada ne smije dopustiti svojim odredbama ubijanje pasa u skloništima, već kroz primjere skloništa koja ne usmrćuju životinje pokazati kako treba postupati sa životinjama. Najvažnije za uspješno zbrinjavanje i udomljavanje pasa je da skloništa budu neprofitna, čime će zaposlenici biti motivirani provoditi Zakon, a ne čekati određeni broj dana kako bi ih mogli usmrtiti. Time se postiže i smisao Zakona o zaštiti životinja, a to je štititi životinje, a ne propisima olakšati i opravdati njihovo ubijanje. Vjerujem stoga kako bismo što prije novom izmjenom Zakona o zaštiti životinja morali uvesti potpunu zabranu usmrćivanja životinja u skloništima i osigurati njihovo sigurno zbrinjavanje“. – poručuje Škrlec.

Zastupnik Škrlec kao član Intergrupe za dobrobit i zaštitu životinja u Europskom parlamentu također skreće pažnju na članak 13. Ugovora o funkcioniranju Europske unije koji navodi kako Unija i države članice, smatrajući životinje čuvstvenim bićima, punu pažnju posvećuju zahtjevima za njihovu dobrobit.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI