ŠKORINA ČORBA Domovinski pokret kao Jugoslavija u malom

Foto: Cropix

Domovinski pokret Miroslava Škore pokrenuo se punim intenzitetom. S tamburašima, pjesmom i hrvatskim barjacima te svojim partnerima, ovaj omiljeni glazbenik predao je liste za Sabor, udarajući time kamen temeljac nastavku svoje političke karijere, u kojoj je izgubio predsjedničke izbore, no s kapitalom većim od 400 tisuća osvojenih glasova. Škoro, vidljivo je to već sada, u politiku ulazi kao predvodnik konzervativne političke scene, premda osobno zazire od tih ideoloških svrstavanja. Međutim, mnoga zvučna, ali i javnosti manje poznata imena koja su se našla na njegovu popisu potencijalnih saborskih zastupnika daju naslutiti da je ovdje riječ o političkom čušpajzu.

Škoro u svoj lonac uistinu jest ubacio poznate konzervativce, ali na njegovim se listama nalaze i oni zbog kojih su kritičari njegovu popisu prilijepili etiketu Jugoslavije u malom. I dok kritičari seciraju, Škori ambicija ne manjka pa tako bez uvijanja poručuje da ide na premijersku fotelju. Aktualnom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću dao bi, kaže, Ministarstvo vanjskih poslova. No, od ambicije do realnosti dug je put na kojem Škoru čeka mnogo prepreka, a premda će se bez njegova pokreta teško moći formirati vladajuća većina, u HDZ-u već sada jasno daju do znanja da su oni državotvorna stranka s mrežom birača, ali i infrastrukturnom mrežom te da neće dopustiti da im uvjete postavlja Škoro koji je i sa svojim listama pokazao da mu nedostaje odlučnosti i političke hrabrosti.

Pritom aludiraju na to što je Škoro u četvrtoj, slavonskoj izbornoj jedinici u utrku gurnuo svoju sestru Vesnu Vučemilović, izbjegavajući pritom okršaj s vladajućom strankom u svojem rodnom kraju, a osim toga, Škoro je pri sastavljanju lista izbjegao i okršaj s Plenkovićem. Nositelj liste Domovinskog pokreta u prvoj jedinici bit će Zlatko Hasanbegović, dok će se Škoro u drugoj izbornoj jedinici konfrontirati s HDZ-ovim političkim tajnikom Gordanom Jandrokovićem te Mostovim Ninom Raspudićem.

Žrtvovanje Hasanbegovića

Jasno je, dakle, da je ovaj nesuđeni predsjednik izbjegao jedinicu u kojoj bi snage trebao odmjeriti s Plenkovićem, a to što je na njega poslao Hasanbegovića i na desnici smatraju žrtvovanjem bivšeg ministra kulture, kojemu će ovim činom spustiti cijenu. Hasanbegović, naime, u toj prvoj izbornoj jedinici nema prevelikih šansi jer ona uz ostalo uključuje i središte Zagreba, u kojem konzervativne opcije teško prolaze. U četvrtoj jedinici situacija je, međutim, još dramatičnija, s jedne je strane osječko-baranjski župan Ivan Anušić, nositelj HDZ-ove liste, koji se doduše nije proslavio na predsjedničkim izborima kao voditelj kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, s druge je strane Škorina sestra, a s treće Sabina Glasovac kao nositeljica liste Restart koalicije, koja je tu upala umjesto Domagoja Hajdukovića.

Premda je Škoro izbjegao svoj rodni kraj, valja biti realan pa reći da to za HDZ nije preveliko olakšanje jer SDP, bez obzira na to tko nosi listu i tko se na njoj nalazi, u Osijeku standardno osvaja oko 13 posto glasova, a ni utjecaj Škorina pokreta u dvjema županijama koje pokriva ova izborna jedinica nije zanemariv. Osim toga, u utrci bi ponešto mogao odnijeti i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić kojemu leđa čuva bivši šef HNS-a Ivan Vrdoljak, koji je gospodarski iznimno premrežen, što bi mu moglo donijeti minimalno jedan mandat u Slavoniji.Dok se mandati raspoređuju, HDZ-ovci koji su kritički nastrojeni prema Škori, ali i oni koji su u Škori vidjeli mesiju, pitaju se zbog čega je izbjegao središnju zagrebačku jedinicu u kojoj bi snage, osim s Plenkovićem, odmjeravao i s Bernardićem, a još je manje jasno zbog čega je eskivirao svoju četvrtu jedinicu u kojoj je njegov utjecaj najsnažniji. Škoro u političkom smislu za Zagreb znači vrlo malo, s druge strane u svojem je Osijeku i na predsjedničkim izborima ostvario najbolji rezultat, a uz to, i logika nalaže da lider nekonsolidirane stranke nastupa tamo gdje je najjači. Ni Škorinim partnerima s desnice s kojima smo razgovarali nije posve jasno zašto lider Domovinskog pokreta vrluda na ovaj način, jer u svojem predizbornom programu puno govori o značenju Slavonije koju je izbjegao, bježeći pritom od testa koji bi dao odgovor na pitanje koliko on osobno nosi u Osijeku, a koliko mu nosi nekadašnja Glavaševa mreža koja je na tom teritoriju godinama bila funkcionalna. U uvjetima u kojima se održavaju nadolazeći izbori, njegov potez teško da će pridonijeti osnaživanju stranke jer je u Osijeku njegov izborni mandat siguran, a u drugoj izbornoj jednici njegov je potencijal mnogo skromniji.

Za pretpostaviti je da je taj potez povukao nakon terenskih istraživanja i matematičkih kalkulacija, a ta logika bi otprilike mogla biti da će glasači u Slavoniji ionako glasati za njega zaokružujući na izborima sestru, a paralelno s time pokret će dodatno ojačati svojim angažmanom u drugoj izbornoj jedinici.

Mesićev projekt?

U drugoj izbornoj jedinici već se sada mogu naslutiti velike tenzije, ali i velika neizvjesnost, što Škori i dugoročno donosi probleme u konsolidaciji njegova pokreta koji objektivno najviše potencijala i ima u Slavoniji. No, Škoro je svoje rekao, on vjeruje da u njegovoj Slavoniji najviše potencijala ima Vesna Vučemilović, jedina žena kojoj u svojim političkim križaljkama neupitno vjeruje, jer nije ona samo njegova sestra nego i, kažu u Škorinu bloku, uspješna znanstvenica, doktorica ekonomije i marketinška stručnjakinja, međutim, oni koji se s ovom odlukom ne slažu naglašavaju da je ona u političkom smislu u Slavoniji nerelevantna, poznata je tek kao Škorina sestra, a njihov zajednički politički angažman među kritičarima, osobito onima iz HDZ-a, već se sada uspoređuje s bratom i sestrom Kerum.

Uz to, Anušić je javno prozvao Škoru za nepotizam, tvrdeći da svojoj sestri osigurava ulazak u sabornicu. Valja podsjetiti kako je Škorina sestra s njime u političkom smislu surađivala kroz kampanju na predsjedničkim izborima, a osim toga, karijeru je gradila kao komunikacijska menadžerica u brojnim tvrtkama pa joj ni politička komunikacija ne bi trebala biti strana. Vučemilović je inače u rodnom Osijeku završila osnovnu i srednju školu, nakon čega je 1990. diplomirala marketing na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje se zatim i dalje školovala sve do doktorata. Duga dva desetljeća bila je na rukovodećim pozicijama u slavonskim tvrtkama, a sve je počelo s poslom u Pivovari Osijek. Ondje je godinama bila direktorica nabave, a potom i komercijalna direktorica, u jednom periodu radila je kao direktorica prodaje i marketinga za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu za robne marke iz kategorije piva i sokova u čuvenoj Gucić grupi.

Bila je i direktorica prodaje za kontinentalnu Hrvatsku u Jadranskoj pivovari, nakon čega karijeru nastavlja kao direktorica u Media Balanceu. Uz rad na marketinškim pozicijama, postala je predavačica i vanjska suradnica na Veleučilištu u Slavonskom Brodu te u virovitičkoj Visokoj školi za menadžment u turizmu. Godinama je Škorina sestra radila kao šefica marketinga u Našice cementu, danas Nexe grupi, u kojoj stoluje Ivan Ergović, jedan od najbogatijih Hrvata, široj javnosti poznat ponajprije kao blizak prijatelj bivšeg predsjednika Stipe Mesića. Upravo je Nexe grupa i angažman u njoj ono po čemu je vesna Vučemilović najprepoznatljivija u svojem rodnom kraju, a to što je Ergović Mesićev prijatelj, kritičarima Domovinskog pokreta već je dalo prostor za spekulacije i teorije zavjere prema kojima bivši predsjednik stoji iza Škorina političkog angažmana. Inače, u četvrtoj izbornoj jedinici je i dvojac iz Pevexa – Krešimir Bubalo i Mario Radić, dok se na desetom mjestu u toj jedinici pojavljuje Zvongo Pongrad, inače rođak svekra Vesne Vučemilović.

Štetni aranžmani

Tko god stajao iza Škorina angažmana, jasno je da je dobro procijenio kako u prvoj izbornoj jedinici on nema nikakve šanse i vjerojatno ne bi prošao, malo je vjerojatno da i Hasanbegović može osvojiti sedam posto u Zagrebu, gdje je vrlo snažan SDP, a gdje na parlamentarnim izborima osrednji potencijal ima i Milan Bandić, koji možda ovaj put neće osvojiti mandat, ali sudjeluje u utrci pa će ipak odnijeti ponešto glasova, baš kao što će se nešto glasova sliti na adresu premijera Plenkovića. I u drugoj jedinici, u kojoj Škoro sudjeluje kao nositelj liste Bandić stoji solidno, tu je i Raspudić kao jedan od najjačih aduta Mosta, a valja imati na umu da su u ovoj jedinici tradicionalno jake liberalne političke opcije na čije glasove ide Dario Hrebak. S druge strane postoji i snažna lijeva linija koju sada zastupa Damir Bajs, premda ne ulazi izravno u Škorino političko polje. Ovaj manevar s drugom izbornom jedinicom Škori je Plenković već spočitnuo: “Koliko znam, on živi u 2. izbornoj jedinici kao i ja pa ćete vi sve ostalo zaključiti”, odgovorio je Plenković na pitanje novinara.

Problemi su se u Škorinu pokretu pojavili i u šestoj izbornoj jedinici, gdje je Škoro na sedmo mjesto stavio Željka Vrbanusa, nekadašnjeg savjetnika bivše SDP-ove sisačko-moslavačke županice u SDP-ovoj vladi. Vrbanus je problematičan i zbog toga što je Sisačkoj županiji ostao dužan gotovo pola milijuna kuna na ime naknada za posao koji prema USKOK-u nikada nije odradio, a on je ujedno bio jedan od 21 savjetnika koji su oštetili sisačko-moslavački proračun za gotovo šest milijuna kuna. Očekivano se kao nositeljica liste u desetoj, dalmatinskoj izbornoj jedinici pojavila Ruža Tomašić, no premda se vjerovalo kako će njezin okršaj s HDZ-ovim Vilijem Berošem u ovoj jedinici proći uspješno i bez previše problema, očekivanja su se izjalovila. Naime, uz Tomašić je Škoro na poziciju postavio Ivanu Marić i Matea Haičmana iz Dubrovnika te Jelenu Vuku iz Ploča. Riječ je o neprepoznatljivim i javnosti malo poznatim imenima, a uz to, dubrovačko-neretvanska podružnica Hrvatske konzervativne stranke i Hrvatskih suverenista u desetoj jedinici jednoglasno je raspuštena.

Dražana Martinović-Mamić podnijela je ostavku na mjesto predsjednice dubrovačkog HKS-a, zatraživši ispis iz članstva. Kako je navela u priopćenju, razlog su neprihvatljivi i za stranku štetni aranžmani u desetoj jedinici. Ruža Tomašić, naime, nema namjeru ići u sabornicu, u mirovinu odlazi 30. lipnja iduće godine, a Martinović-Mamić smatra da će takvim postupkom drugi put u kratkom vremenu biti prevareni birači koji će, glasajući za Tomašić, zapravo glasati za drugu osobu jer će nakon njezina odlaska u mirovinu umjesto nje u Europski parlament ići Hrastov Ladislav Ilčić.

‘Berin penzić’

U petoj se izbornoj jedinici, uz bivšeg HDZ-ovca Ivana Penavu, očekivano pojavljuje šef Hrvatske konzervativne stranke i vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček, no ta izborna jedinica obuhvaća tri županije – Vukovarsko-srijemsku, Požešku i Brodsko-posavsku, a prema nekima, Škoro se tu opasno zaigrao te je tako neke generale izmjestio iz svojih izbornih jedinica, gurajući ih u sredine u kojima nemaju pretjeranih šansi za uspjeh. U šestoj izbornoj jedinici za naklonost birača bori se general Željko Sačić koji je iz Zagorja te bi bilo prirodnije da se za svoje glasove bori u vlastitoj, trećoj izbornoj jedinici. Žustra polemika vodi se i oko pete izborne jedinice, mnogi smatraju da je nositelj liste ondje trebao biti Brođanin Ante Prkačin, no on je prebačen u sedmu izbornu jedinicu, što bi bilo donekle prihvatljivo da se iznad popularnog Prkačina na listi nije ukazao notorni Lazar Grujić kojega desničari jednostavno ne prihvaćaju, što nije ni čudno s obzirom na njegovu biografiju. Naime, prije nešto više od godinu dana Grujić je pokušao realizirati suradnju s Bernardićevim SDP-om.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Ja bih s ponosom rekao – ja sam Berin penzić”, izjavio je tom prigodom Grujić, čija je stranka na prošlim izborima za Europski parlament podupirala SDP. Tijekom gostovanja na N1 televiziji u tom periodu Grujić je izražavao nadu da će preko SDP-a postati parlamentarna stranka.

“Mi ovdje u ovoj konstelaciji snaga koja će se stvoriti sa SDP-om za sljedeće izbore zadržavamo svoju vjerodostojnost, svoju političku opciju i ne dolazi u obzir da ćemo se za bilo što prodati”, rekao je tada Grujić.

Inače, Stranka umirovljenika je 2016. godine Jadranki Kosor nudila da na izborima koji su se održavali te godine bude nositeljica liste u jednoj izbornoj jedinici. Osim toga, Grujić je bio blizak i sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Tako je koncem 2018. godine u jednom mediju objavio autorski tekst u kojem je objasnio zašto smatra da je Bandić nekoliko kopalja ispred svih svojih političkih oponenata i oporbe. Uz to što se trenutačno pojavljuje na Škorinim listama za sabornicu, Grujić je 2011. godine bio na listi Ljube Jurčića, također u sedmoj izbornoj jedinici, a u medijskom se prostoru problematizirala i njegova mirovina. Naime, dotični prima invalidsku mirovinu koju je krajem rujna 1993. godine potpisao kontroverzni doktor Drago Rubala. U mirovinu je s mjesta generalnog direktora u Jugorapidu poslan zbog depresije, problema s cirkulacijom, kralježnicom i kukovima, zbog čega je invalidnost u trenutku umirovljenja iznosila maksimalnih 100 posto!

Lažni svjedok

Grujićevo pojavljivanje na Škorinim listama među desničarima je izazvalo negodovanje, dok je istovremeno u javnom prostoru njegovim političkim ideologom proglašen poznati kvizaš Robert Pauletić koji je za Škoru jedan od najvećih aduta u desetoj izbornoj jedinici. Pauletić je inače više od dva desetljeća privatni poduzetnik, vlasnik enigmatskih časopisa Kviskoteka, bio je i zamjenik ministra turizma te ima iskustva u politici. Radio je i kao glavni urednik Slobodnog tjednika u kojem je potpisao reportažu o likvidaciji atentatora na Branimira Glavaša, da bi kasnije na Glavaševu suđenju priznao da ipak nije bio tako. U sukobe je ulazio s Viktorom Ivančićem koji ga je optuživao da je u svojim novinama objavljivao brojna imena ljudi koji su potom stradali jer su bili lažno označeni kao četnici ili kosovci. Taj konflikt nije previše naštetio Pauletiću.

Široj javnosti Pauletić je poznat kao zamjenik ministra turizma u Oreškovićevpoj Vladi, i to iz kvote Mosta, a tijekom tog angažmana postao je poznat jer je japanskoj turistkinji na društvenim mrežama opsovao majku. Proslavio se i okršajima sa Stipom Mesićem kojega je nazivao ishlapjelim starcem, a u medijima je označen i kao branitelj pozdrava “Za dom spremni”. Slovio je i za Mostova kandidata za gradonačelnika Splita, no od toga je odustao zbog nestabilnog rejtinga, a u javnosti je možda najprepoznatljiviji po inicijativi “Svi u bojkot Continentala zbog nasilne kajkavizacije crtanih filmova”.

Škorino iznenađenje za šestu jedinicu je Stjepo Bartulica, dok će se u sedmoj kao prvo ime naći Slaven Dobrović, bivši Mostov ministar zaštite okoliša. Stranka u treću izbornu jedinicu šalje popularnog Dreleta, što u pokretu odobravaju, baš kao i Penavin angažman. U osmoj izbornoj jedinici, odnosno na području Istarske i zapadnog dijela Primorsko-goranske županije, Škorine boje brani Carla Konta, koju u pokretu hvale opisujući je kao povjesničarku, autoricu i aktivistkinju te majku četvero djece koja u politiku unosi pogled nacionalne manjine. U devetoj jedinici za glasove se bori Hrvoje Zekanović, no neki smatraju da je ondje nositeljica liste ipak trebala biti poznata novinarka Karolina Vidović-Krišto. Sve u svemu, pokret se ekipirao, a hoće li Škoro prebroditi kritike i domoći se premijerske pozicije…

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI