‘SKEPTIČAN’ LJUBO PAVASOVIĆ VISKOVIĆ: ‘Čovjek ima dva ozbiljna problema, on je sudac prvog stupnja i preskočio je nekoliko stepenica, a drugo, mnogo gore, protiv njega se vodi stegovni postupak’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković za N1 analizirao je poruke novog predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji je najavio nekoliko promjena u hrvatskom pravosuđu.

“Ovo je niz dobrih želja i sigurno nema nikog tko ne bi potpisao to. Ali on nije taj koji će moći zaustaviti nečije napredovanje. Sigurno će trebati neke izmjene zakona da on može odlučiti o tome”, rekao je Pavasović Visković.

Na upit je li Dobronić zapravo nesvjestan svojih ovlasti, odvjetnik je istaknuo da “predsjednik VS-a ima ovlasti, ali bitniji je simbolički kapital koji on ima, a od njega se očekuje puno inicijativa prema politici da bi se stvari u pravosuđu promijenile”.

“U pravosuđu je 90 posto stvari sistemske prirode, a pravosuđe ne odlučuje o tome. I tu očekujem od Dobronića inicijative da to promijeni”, rekao je zagrebački odvjetnik.

Osvrnuo se i na činjenicu da u VS-u sjede ozbiljni ljudi i da neće biti opstrukcije, ali da nije siguran da će ista situacija biti i s vladajućima.



“On je iznuđeno rješenje i pitanje je kakve će odjeke imati njegove inicijative koje će ići prema ministru pravosuđa. Ministar je stručnjak za upravu i pravosuđe mu je ‘dobačeno’. Pitanje je koliko će on razumjeti što Dobronić želi i koliko će u Vladi biti sluha za Dobronića. Uprava i pravosuđe su dva različita svijeta i mislim da ministar u dovoljnoj mjeri ne razumije probleme pravosuđa da bi se mogao s njima nositi”, naglasio je Pavasović Visković.

Govorio je i o izjavama novog predsjednika VS-a da će dokrajčiti razumijevanja sudova za pozdrav “Za dom spremni”.

O tome je rekao kako “on ne može utjecati na sudsku praksu”.

“Njegov simbolički kapital je jak, i ako s tog mjesta dođe takva poruka, dobro je da ona dođe. Ne može on utjecati na ničiju odluku ni promijeniti mindset nekoga kome nije jasno da taj pozdrav nije u redu”, istaknuo je odvjetnik.

Na upit o tome što misli o Dobroniću, jer je poznato da je ranije izjavio kako misli da je Marin Mrčela bolji kandidat odgovorio je da “ne misli da je Dobronić optimalan izbor”.

“Čovjek ima dva ozbiljna problema. Prvo, on je sudac prvog stupnja, on je preskočio nekoliko stepenica i drugo, mnogo gore, protiv njega se vodi stegovni postupak. Slažem se s njim da su sudačke norme besmislene, ali dok ih imamo, moramo ih se držati. Dosad je DSV kažnjavao suce koji nisu ispunili normu. Što će se sad dogoditi?”, zapitao se  Pavasović Visković.

Rekao je i da će DSV morati kazniti Dobronića.

“Uvjeren sam da je on pametan čovjek, odan pravu i pravdi, da je čovjek na svom mjestu, ali sam skeptičan po pitanju toga je li dorastao funkciji predsjednika VS-a. Sad je imenovan, svi ga trebamo podržati i zaželjeti mu sreću”, zaključio je odvjetnik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI