ŠKARE OŽBOLT OPISALA ŠTO SE DOGAĐALO NAKON BLJESKA: ‘To je potpuno besmisleno. Nijedan general ne treba biti zabrinut, odradili su posao sjajno’

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Vesna Škare Ožbolt komentirala je optužbe koje su iz BiH stigle na račun hrvatskih generala koji su vodili operaciju Bljesak.

Kaže kako joj se čini da ima jako malo prostora za bilo kakvo djelovanje.

“Kao savjetnica predsjednika bila sam aktivno uključena u operaciju Bljesak. Tamo je bio kanadski bataljun, UNPROFOR, svi promatrači su vidjeli da je operacija izvedena precizno i bez problema. Odmah nakon operacije je cijeli diplomatski zbor, vojni atašei, posjetio taj dio. Teško se može govoriti o ikakvom kršenju ljudskih prava i ikakvim zločinima. To je potpuno besmisleno. Kao ministrica pravosuđa sam radila s Haaškim sudom i nikada operacija Bljesak nije bila tema ni itko od tih ljudi. Bilo je optužbi iz RS-a, ali to je bilo na razini spekulacija pa i ova odluka o kojoj Milanović govori da je Vlada donijela 2015. imala je za cilj anulirati te spekulacije”, odgovorila je Škare Ožbolt za N1 na pitanje koliko ima prostora za djelovanje pravosuđe u tom slučaju.


Začuđena je potezima da se zapovjednici pokušavaju procesuirati.

“U svakom slučaju ovo treba gledati u kontekstu odnosa unutar BiH koji su sve složeniji i kompliciraniji i koje svi u susjedstvu pratimo s velikom zabrinutošću. Nijedan general ne treba biti zabrinut, odradili su posao sjajno. Vjerojatno će Ministarstvo pravosuđa proslijediti ovo na analizu, ali u DORH-u bi već postojali tragovi da se to dogodilo, prekomjerno granatiranje ili nešto slično”, rekla je Škare Ožbolt.Smatra kako BiH ne treba uzvratiti jednakom mjerom.

“Sve ono što je isprocesuirano je isprocesuirano je pred Haaškim sudom. Ono što on nije stigao, dao je u nadležnost državama. Ovakav jedan predmet bio bi u tom slučaju dostavljen Hrvatskoj, ne BiH. Dosta je bilo teško uspostaviti taj odnos 90-ih za vrijeme rata s vodstvom BiH. Tuđman je Izetbegoviću nudio vojni sporazum 1992. kako JNA koja se povlačila iz Hrvatske ne bi otišla u BiH. Izetbegović to nije prihvatio i JNA je otišla u BiH i dogodilo se to što se dogodilo. Sva ta zbivanja imaju svoj epilog. Nikad se ne bih ponašala po nekom reciprocitetu jer to nema nikakvog smisla”, objasnila je.

Komentirala je i prepucavanja u Domovinskom pokretu. Smatra kako Miroslav Škoro nije naivac kako bi se moglo zaključiti.

“Znao je s kim se hvata u kolo i tko čini njegovu ekipu. S kim si, takav si. Ne može on sada biti svijetla figura u odnosu na one oko njega, a ne mogu ni oni sve svaljivati na njega”, kaže Škare Ožbolt.

Smatra da će doći i do rekonstrukcije Vlade.

“Imate ljudi koji jednostavno ne odgovaraju svim izazovima koji su pred Vladu postavljeni. Mislim da Ministarstvo pravosuđa i uprave treba razdvojiti. To je bilo spajanje samo da se smanji broj ministarstava. Ova jesen je period kad bi se moglo očekivati da Plenković napravi neku manju rekonstrukciju”, zaključuje Škare Ožbolt.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI