ŠKARE OŽBOLT KOMENTIRALA USTAŠKI POZDRAV: ‘Treba urediti zakonski okvir tako da sankcionira bilo kakve nacističke ispade, ne samo one vezane za ustaštvo’

Photo: Igor Soban/PIXSELLL

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za N1 je govorila o slučaju iz Splita gdje je na proslavi 31. obljetnice utemeljenja IX bojne HOS-a brigadir Matko Raos, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, rekao “kako bez 10. travnja 1941. ne bi bilo ni današnje Hrvatske”.

“Da je to sve zabranjeno Ustavom i zakonom… Jasno je propisano, Ustav ne treba posebno obrazlagati, ali kad je riječ o zakonu, to nije kazneno djelo. Različite su presude koje su donošene, od strane Visokog prekršajnog suda su stizale i drugačije poruke, povjerenstvo koje je osnovala Vlada… To je sve pokazivanje jedne dobre namjere bez konkretnog rezultata. To će trajati jer nema političke volje da se to razriješi”, komentirala je Škare Ožbolt ustaški pozdrav ‘za dom spremni’.

Škare Ožbolt ne smatra da Vrhovni sud može ujednačiti praksu, kako se povremeno čuje da treba.

“A što će Vrhovni sud ujednačiti? … Tu je na neki način najlakše reći da treba ujednačiti praksu. Puno je toga na percepcijskoj razini stvoreno da se taj pozdrav na svaki način osuđuje, ali on cijelo vrijeme prolazi. Uvijek se vraćamo na ovu temu, uvijek ona postaje nedorečena…”, istaknula je.

Na pitanje hoće li Hrvatska ikada donijeti zakon o upotrebi pozdrava i veličanja ustaškog režima, bivša ministrica je naglasila kako treba urediti zakonski okvir tako da sankcionira bilo kakve nacističke ispade, ne samo one vezane za ustaštvo.Osvrnula se i na stanje u pravosuđu.

Čak 41 posto sudaca, ako je vjerovati podacima objavljenim u tiskovinama, dulje od šest mjeseci nije ni taknulo predmet koji im je dodijeljen.

“Ta se statistika odnosi na razdoblje u protekle 2 godine, kad je bila korona. Ako se to odnosi na one predmete gdje je trebalo pozivati stranke, to je jako teško išlo. Vi na nekim sudovima nemate uvjete ni prostorije gdje bi stavili više od tri osobe. Vjerojatno je taj postotak vezan uz situaciju s koronom” rekla je Škare Ožbolt.

Na pitanje može li se onda uopće govoriti o reformi pravosuđa odgovorila je “teško da se može govoriti o kvalitetnoj reformi pravosuđa”.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI