ŠKARE OŽBOLT KOMENTIRALA ‘SLUČAJ SANADER’: ‘To je doista presedan i možda najduži kazneni postupak koji se vodi otkad je hrvatskog pravosuđa’

Screenshot/N1

Ponovno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu za primanje mita od austrijske Hypo banke te stanje u hrvatskom pravosuđu za N1 je komentirala bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

O Sanaderovom slučaju rekla je da je to doista presedan i možda najduži kazneni postupak koji se vodi otkad je hrvatskog pravosuđa.

“Nažalost, vidimo da postoje dugotrajni postupci za privilegirane osuđenike, za obične ljude postupci idu dosta brzo. Kad se pogleda zašto je Vrhovni sud ukinuo presudu, kad je riječ o Ivi Sanaderu, presude su ukidane zbog procesnih, ne sadržajnih razloga. To je osnovni problem u suđenju Ivi Sanaderu. Da su se rasprave održavale dan za danom, davno je već moglo biti gotovo”, istaknula je Škare Ožbolt.

Osvrnula se na rok u kojem bi moglo završiti to suđenje, a pritom se dotaknula i promjena ZKP-a.

“Zašto je potrebno mijenjati kazneni postupak kad je riječ o dinamici suđenja. To nema veze s dinamikom kaznenog suđenja. Propisivati način na koji se odvija rasprava je malo smiješno. Nitko ne brani sucima da zakazuju raspravu dan za danom. Takvih je slučajeva bilo, recimo Index”, naglasila je bivša ministrica.Na pitanje ima li predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić potporu javnosti da reformira pravosuđe, odgovorila je da smatra kako bi on trebao imati podršku i izvršne vlasti i javnosti.

“Zasad djeluje prilično usamljen, ali on mora dobiti potporu. U ovom slučaju sudbena i izvršna vlast moraju djelovati drugačije inače neće biti reformi. Uvijek se tu događa nešto ispod žita. Mogli smo to vidjeti i u slučaju Sanadera gdje se rasprave zakazuju jednom u pet mjeseci. To nije dio refome, to je do ponašanja. Reforme su nešto drugo. Koliko ja primjećujem, nema iskrene sinergije izvršne i sudbene vlasti kad je riječ o reformama”, rekla je Škare Ožbolt.

Osvrnula se i na sukob predsjednika Milanovića s Vladom.

Rekla je da je “njegova ipak zadnja kod bilo kakvog donošenja zakona”.

“Mislim da će potpisati zakone, samo je pitanje ugrožavaju li oni ustavne ovlasti predsjednika… Ako on ne potpiše, zakon praktički nije donesen. On ima zadnju riječ. Dok on ne potpiše zakon, zakon ne može ići u primjenu”, zaključila je Škare Ožbolt.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI