SKANDALI I TEŠKA KORUPCIJA! Ovo je ministarstvo koje vrvi aferama

ilustracija

Jedna za drugom nižu se posljednjih godina afere u Ministarstvu uprave na čijem je čelu donedavno bio HDZ-ov Lovro Kuščević čiji su se poslovi povezivali ne samo s klasičnim pogodovanjem već i sa offshore operacijama.

Kao što je poznato, Kuščević je samoinicijativno napustio Vladu zbog serijala afera s prenamjenom zemljišta. U tu priču naknadno se upetljao Dorh pokrećući istragu protiv Kuščevića, koji je tijekom načelničkog mandata na čelu Nerežišća velike količine zemljišta transferirao u ruke off shore kompanija.

Zanimljivo, mreža tih tvrtki adresiranih u Malti povezivala se pak s njegovim nekadašnjim glavnim savjetnikom Željkom Holikom. Tokom svojeg načelničkog mandata Kuščević je uspješno štalu pretvorio u kuću na zemljištui koje nije bilo građevinsko, no i tu kuću, ali niti drugu obližnju preko deset godina nije prijavio u katastar.

Ne upisujući te korekcije na svojoj parceli u katastar Kuščević je zapravo zanemario otkriće vlastitog ministarstva, ipak, on je objašnjavao kako je do toga došlo jer je eto zaboravio te da mu je radi toga neugodno. Vrijeme je pokazalo da iznajljenu vilu niti ne iznajmljuje, a vrijeme je otkrilo i brojne druge afere koje su uključivale prodaje i preprodaje poslovnih prostora iz Kuščevićeve propale tvrtke. Spominjala se u medijima i Kuščevićeva supruga koja je dok je on bio načelnik Nerežišća kupila pašnjake za 60 tisuća kuna, da bi ih naknadno prodala za 1.4 milijuna kuna.

Uskok je protiv Kuščevića i njegove trojice partnera pokrenuo istragu radi sumnje da je kao načelnik Nerežišća radio na promjeni prostornog plana, temeljem čega je štalu prenamijenio u stambeni prostor. Istovremeno je šogoru osigurao kupnju POS-ova stana, a saga je okončana skidanjem imuniteta Kuščeviću koji je nakon 20-tak dana medijskih napisa o njegovoj aferi odlučio odstupiti s dužnosti. Kuščevićev savjetnik Holik, koji se ranije kroz karijeru bavio prodajom parfema bio je direktor hrvatskih podružnica u vlasništvu off-shoer korporacija s Malte, a ime  mu se provuklo i kroz svjetski skandal Paradise Papers 2017.godine, kada je otkriveno da je dio svjetske mreže sumnjivih kompanija.



Zanimljivo, preko izmjena prostornog plana koje Nerežišće doinosi za Kupčevićeva mandata zemljištu raste vrijednost, a odd-shore kompanije u Holikovom mandatu u poslovne knjige dodaju stotine milijuna kuna zemlje. Slučajno, ili ne Holik je tada kao direktor tvrtke Medis Investments sjedio na sjednici općine Nerežišće na kojoj se mijenjao poslovni plan. Hobitnica se tako restegnula od Kariba, Malte pa sve do Brača, npo, unatoč tome Holik i dalje radi u Ministarstvu uprave, doduše, premješten je na novo radno mjesto.

U istom ministarstvu zanat je brusila uhićena državna tajnica Josipa Rimac. Ovu bivšu HDZ-ovku i nekadašnju kninsku gradonačelnicu Uskok sumnjiči za trgovanje utjecajem i primanje mita pa je protiv nje pokrenuta istraga i to nakon višemjesečnog praćenja i prisluškivanja. Rimac je završila u istražnom zatvoru, a kada se klupko raspetljalo saznalo se da je povezana s višemilijunskom korupcijskom mrežom i to preko vjetroelektrane u okolici Knina, a za koju je lobirao Milenko Bašić, odnosno njegova tvrtka Lager.

U sklopu istrage spominje se i Baćšićev partner, ali i direktor tvrtke Dragan Stipić, a na popisu je i tvrtka C.E.M.P. koja je postala povlašteni proizvođač struje iz obnovljivih izbora energije, a Rimac im je kako smatraju istražitelji pomogla da taj status osiguraju i to preko čelnog čovjeka Herae Tomislava Jurekovića. Uskok smatra da je Rimac uz to pogodovala poduzetnicima Anti Sladiću i Josipu Ravliću kod izmjena Uredbe o zakupu šumskog zemljišta na kojima je radilo Ministarstvo poljoprivrede, a u čemu joj je pomagala kolegica iz tog resora Ružica Njavro, ali i dekan ‘Agronomije’ Zoran Grgić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI