Skandal trese Mađarsku: Odstupila predsjednica Katalin Novak, evo zašto

Foto: Guliver Image, AP Photo/Efrem Lukatsky

Zbog skandala koji je uznemirio cijelu zemlju u subotu je odstupila mađarska predsjednica Katalin Novak.

Ona je pomilovala muškarca koji je optužen za pomaganje pedofilima, zbog čega se i ispričala narodu riječima: “Pogriješila sam. Bože, blagoslovi Mađare”.

Bodis Gabor, novinar iz Budimpešte u nedjelju je na N1 komentirao pozadinu ostavke i otkrio kako je to naredio premijer Viktor Orban jer je osjetio da bi ga ta afera mogla ugroziti.

Pomilovanje se dogodilo za vrijeme posjeta pape Franje

“Afera je izbila početkom tjedna kada se slučajno saznalo da je predsjednica pomilovala čovjeka koji je bio zamjenik direktora u jednoj državnoj školi, a koji je zataškavao aktivnosti šefa koji je 12 godina seksualno zlostavljao djecu. On je primorao djecu da potpišu da nije istina ono što su prethodno tvrdili o direktoru škole”, rekao je.

Inače, pomilovanje se dogodilo za vrijeme posjeta pape Franje.



Čudna Trumpova izjava: Naišla na burne reakcije visokih zapadnih dužnosnika

“Kada je izbio skandal četiri dana se nije ništa događalo, oporbene stranke su davale izjave na jednom malom medijskom prostoru jer je 90 posto medija pod totalnom kontrolom vlade. U državnim medijima i tim medijima se o tome ništa nije govorilo”, objasnio je.

Podsjetimo i da je Orban već predložio izmjenu Ustava koji kaže da se ne mogu pomilovati ljudi koji su kažnjeni zbog pedofilije.

Inače, Novak je bila mađarska ministrica za obitelji do njezina imenovanja za predsjednicu. Otvoreno se zalagala za tradicionalne obiteljske vrijednosti i zaštitu djece. Bila je prva žena predsjednica u povijesti Mađarske i najmlađa osoba koja je ikada obnašala tu dužnost.

Osim toga, bile je ključna Orbanova saveznica i bivša potpredsjednica Fidesza.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI