SKANDAL POTRESA VUKOVAR: Hrvatskoj profesorici zabranili rad sa srpskom djecom

Pixabay

Što u prijavi piše, ona ne zna, no pretpostavlja kako se u pitanje dovodi “ili poznavanje srpskog jezika ili nacionalnost”

Sara Belec predavala je u nastavi na hrvatskom jeziku, i to kao profesorica ekonomske grupe predmeta u Strukovnoj školi u Vukovaru.

Zbog smrti kolegice koja je predavala na srpskom jeziku, škola je Saru Belec angažirala kao zamjenu.

Tri tjedna je poučavala đake u srpskim razredima, kako kaže, “bez ikakvih problema s djecom i roditeljima”, a onda joj je anonimna prijava “navukla” prosvjetnu inspekciju na vrat. Što u prijavi piše, ona ne zna, no pretpostavlja kako se u pitanje dovodi “ili poznavanje srpskog jezika ili nacionalnost”. Zabranjen joj je, na koncu, rad u nastavi politike na srpskome. Sara to, pak, smatra diskriminacijom, priča je koja potresa Vukovar a koju donosi Večernji list:

–  Kako sam zaposlena na neodređeno, dužnost je ravnatelja bila da svom zaposleniku nadopunjuje satnicu pa je tih 11 sati ponudio meni. Ispunjavam sve uvjete, diplomirala sam na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te paralelno i pedagoške predmete na Filozofskom fakultetu te vladam srpskim jezikom i ćiriličnim pismom  – kazala je degradirana profesorica za ovaj medij te objasnila kako je viša prosvjetna inspektorica stigla je u školu 12. svibnja, u petak, pregledala dokumentaciju, a već idućeg utorka u školu je dostavljena zabrana rada.

Angažiran je i inspektor zadužen za manjinska pitanja pred kojim je Sara pisala test iz poznavanja srpskoga jezika, a te rezultate i njegov sud još čeka.



Zbog ove odluke, ostali su zatečeni i ravnatelj Vladimir Matić, ali i škola koja je uložila žalbu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI