SKANDAL NA GRANIČNOM PRIJELAZU: Hrvatske carinice tražile mito, no još je bizarniji razlog za što su ga tražile! Oglasila se i Carinska uprava

Ivica Galovic/PIXSELL

Na graničnom prijelazu Slavonski Šamac između Hrvatske i Bih čini se dogodio se skandal. Naime, dvije hrvatske carinice snimljene su kako primaju mito. Sve to je snimio putnik od kojeg su tražili mito.

Audio snimka objavljena je na YouTubeu, a iz Carinske uprave potvrdili su autentičnost iste.


Dvije njihove zaposlenice objašnjavale su putniku kako je jednostavnije dati mito nego da se stvar zakomplicira i da se piše prekršajna prijava, da se mora platiti velika kazna i da ima problema s policijom.

Kada im je putnik, koji ih je tajno snimio, rekao kako nema dovoljno novca u novčaniku, dvije carinske službenice su ga spremno uputile da se vrati do obližnjeg mjesta i na bankomatu podigne iznos koji su tražile, prenosi RTL.Da stvar bude još zanimljivija, radilo se, kako se navodi, o teglici meda, boci Pelinkovca, tri butelje vina i 15-ak pašteta.

Iz Carinske uprave potvrdili su autentičnost snimke.

“Carinska uprava upoznata je sa konkretnom snimkom te da je odmah po saznaju pokrenula postupak unutarnjeg nadzora i kontrole radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti slučaja.

S time u vezi ističemo da je u dosadašnjem tijeku provedbe unutarnjeg nadzora i kontrole nesumnjivo utvrđen identitet službenica te mjesto događaja, pri čemu su tijeku istražne radnje i provjere radi preciznog utvrđivanja svih okolnosti događaja (utvrđivanje točnog identiteta sudionika razgovora, provjere tijeka putničkog prometa radi utvrđivanja identiteta prijevoznog sredstva, međunarodna suradnja, provjere svih relevantnih službenih evidencija i sl.).

S obzirom da je iz dosada utvrđenih okolnosti slučaja razvidno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela s obilježjem korupcije o navedenom događaju je žurno, preliminarno pisanim aktom izvješten i USKOK.

U ovome trenutku, a s obzirom da je iz same osnovne analize sadržaja snimke i dostupnih informacija sasvim razvidno eklatantno nezakonito postupanje i prekoračenje ovlasti od strane ovlaštenih carinskih službenica s obilježjima korupcije, Carinska uprava je udaljila službenice sa poslova graničnog carinskog nadzora.

Napominjemo da će se po okončanju unutarnjeg nadzora i kontrole, koji se žurno provodi, s obzirom na koruptivni karakter postupanja, konkretne službenice biti privremeno udaljene iz državne službe do okončanja disciplinskog postupka, protiv istih će biti pokrenut disciplinski postupak te podnesena kaznena prijava USKOK-u.

Neovisno o daljnjem postupanju USKOK-a i provedbi unutarnjeg nadzora i kontrole te nastavno disciplinskog postupka, u povodu konkretnog događaja Carinska uprava posebno ističe da je iz samog sadržaja snimke razvidno skandalozno, sramotno i degutantno postupanje koje nema i ne može imati bilo kakvo opravdanje.

Carinska uprava provodi kontinuirane mjere unutarnjeg nadzora i kontrole radi suzbijanja i sankcioniranja koruptivnog postupanja, što na godišnjoj razini rezultira sa više od 10 slučajeva prestanka državne službe.

Takvo besprizorno i skaradno postupanje nanijelo je nemjerljivu štetu carinskoj službi i svim carinskim službenicima koji savjesno obavljaju svoje dužnosti, pri čemu posebno ističemo da Carinska uprava oštro sankcionira svako, pa i najmanje koruptivno postupanje u službi, kao i da službenicima koji se odaju ovakvim i sličnim oblicima nečasnih radnji nema mjesta u carinskoj službi”, odgovorili su iz Carinske uprave RTL-u.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI