SJEVERNA KOREJA NE MIRUJE: Ponovno ispaljen interkontinentalni balistički projektil

Foto: Fateh-110 (Guliver Image)

Interkontinentalni balistički projektil (ICBM) navodno je u petak ispalila Sjeverna Koreja. Projektil je pao samo oko 200 kilometara od Japana, a dovoljnog je dometa da dosegne i kopno SAD-a, rekli su japanski dužnosnici novinarima.

O tom su lansiranju izvijestili južnokorejski i japanski dužnosnici. Rekli su kako je lansiranje uslijedilo dan nakon ispaljivanja balističke rakete manjeg dometa, pri čemu Sjeverna Koreja upozorava i najavljuje “žešće vojne odgovore” na jačanje regionalne sigurnosne prisutnosti SAD-a.

Ta zemlja s nuklearnim naoružanjem izvela je ove godine rekordan broj testiranja svog raketnog programa. Prema procjenama američkog State Departmenta, ovo je bilo osmo testiranje ICBM-a ove godine.

ICBM je sjevernokorejsko oružje najvećeg dometa, dizajnirano da nosi nuklearnu bojevu glavu do bilo koje lokacije u SAD-u.

Japanski ministar obrane Yasukazu Hamada rekao je da najnovija ispaljena raketa može letjeti čak 15 tisuća kilometara.Glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno istaknuo je da je letjela na visini od oko šest tisuća kilometara s dometom od tisuću kilometara, prije nego što je sletjela u more oko 200 kilometara zapadno od otoka Oshima u Hokkaidu.

Ispaljivanje interkontinentalnog balističkog projektila osudili su Japan, Južna Koreja i SAD.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI