SJEDNICA VLADE: Donesen Plan gospodarenja otpadom 2017. – 2022.

screenshot

Za neizgrađene centre za gospodarenje otpadom potrebno je prilagoditi kapacitete i sadržaje s ciljevima ovog Plana zbog čega je za svaki potrebna studija izvodljivosti. Za provođenja mjera iz Plana trebat će, predviđeno je, nešto više od 5 milijardi kuna

Vlada RH prihvatila je Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je prihvaćanje Plana važan preduvjet za korištenje sredstava iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, ukupno od oko 475 milijuna eura, javlja HRT.

“Usvajanjem dokumenta stvaraju se preduvjeti da se ide u korak s kružnim gospodarstvom, novim konceptom koji uvažava i razvoj industrije i gospodarstva, ali isto tako vodi brigu o zaštiti okoliša i prirode na razini Europske unije i na taj način stvara i nova radna mjesta”, rekao je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Ističe kako će Plan omogućiti da se na kvalitetan način rješavaju pitanja gospodarenja otpadom te će pomoći u pogledu funkcioniranja već izgrađenih centara za gospodarenje otpadom, kao i onih čija je izgradnja u tijeku te oko izrada studija izvodljivosti za one koji tek slijede.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović rekao je kako se Plan gospodarenja otpadom temelji na kružnom gospodarstvu koje će, kaže, omogućiti razvoj industrije recikliranja, otvaranje novih zelenih radnih mjesta i ispunjavanje  preuzetih EU obveza glede recikliranja. Naglasak je, sukladno EU politikama, na poštivanju hijerarhije gospodarenja otpadom – sprečavanju nastanka otpada, ponovnoj uporabi, recikliranju i kompostiranju, a okosnica novog sustava trebali bi biti reciklažni centri sa sortirnicama i kompostištima, u kojima će se za reciklažu pripremati odvojeno prikupljeni otpad.

Za neizgrađene centre za gospodarenje otpadom potrebno je prilagoditi kapacitete i sadržaje s ciljevima ovog Plana zbog čega je za svaki potrebna studija izvodljivosti. Za provođenja mjera iz Plana trebat će, predviđeno je, nešto više od 5 milijardi kuna.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI