Sjedinjene Države i Europska Unija postignule sporazum: Radio se o subvencioniranju Airbusa i Boeinga

Sjedinjene Države i Europska unija postigle su u utorak dogovor o okončanju spora oko subvencija suparničkim proizvođačima aviona Boeingu i Airbusu i ukidanju milijardi dolara kaznenih carina, rekao je američki trgovinski izaslanik.

Američka trgovinska predstavnica Katherine Tai rekla je da su se dvije strane postigle sporazum o ukidanju carina. Rekla je da bi se mogle ponovo primijeniti ako američke kompanije ne budu u stanju “pošteno se natjecati” s onima u Evropi.

“Sporazum rješava dugogodišnji zastoj u odnosima SAD-a i EU. Umjesto da se sukobljavama s jednim od naših najbližih saveznika, konačno se okupljamo protiv zajedničke prijetnje”, rekla je Tai

Trgovački spor naglo se intenzivirao pod Trumpovom administracijom, podsjeća AP.

Sjedinjene Države uvele su carine na evropski izvoz u iznosu od 7,5 milijardi dolara 2019. godine nakon što je Svjetska trgovinska organizacija donijela odluku da EU nije ispoštovala svoje odluke o subvencijama za Airbus, sa sjedištem u Francuskoj. EU je u studenom prošle godine uzvratila kaznama do četiri milijarde dolara nakon što je WTO presudio da su SAD dale ilegalne subvencije kompaniji Boeing sa sjedištem u Seattlu.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI