SJEĆATE LI SE NEKADAŠNJEG PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA? Evo što danas radi američko-hrvatski poduzetnik i inovator

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Nekadašnji kandidat za hrvatskog predsjednika i suparnik Stjepanu Mesiću i Jadranki Kosor na predsjedničkim izborima 2005., američko-hrvatski poduzetnik Boris Mikšić, nakon godina izbivanja s javne scene, u jeku je nove investicije.

Uz postojeću tvornicu polimera Ecocortec koja se nalazi u Belom Manastiru, ulagat će u proširenje proizvodnje, piše poslovni.hr.

U tvornici polimera proizvode se i eko folije za antikorozivnu zaštitu, a 90 posto proizvoda se izvozi.

Iako se te 2005. Mikšić iznenada pojavio na političkoj sceni i bio gotovo nepoznat većem dijelu glasača, a nakon toga “nestao”, za dobar dio ljudi posebno Slavonaca on je bio i ostao poduzetnik, inovator i poslodavac.

U sadašnjoj tvornici proizvodi se rade tehnologijom antikorozivne zaštite koju je Mikšić patentirao 1977. u SAD-u u Cortec Grupi. Potkraj godine započinje gradnju nove tvornice u Poslovnoj zoni Belog Manastira.



Za poslovni.hr je Mikšić rekao kako je ta investicija vrijedna više od sedam milijuna eura.

“U sklopu nove tvornice (zemljište 5000 četvornih metara, sama hala 2000), bit će suvremena linija za reciklažu plastične ambalaže i pogon za preradu plastike za daljnju ekstruziju u našoj postojećoj tvornici i u tvornicama naših partnera u Japanu, Turskoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. Također će biti instalirana još jedna troslojna linija za ekstruziju u postojećoj hali i nova linija za konfekciju plastičnih vreća namijenjenih industrijskom pakiranju”, rekao je Mikšić.

Dodao je kako će u Ecocortecovom proizvodnom i logističkom kompleksu raditi stotinjak ljudi.

“U Belom Manastiru će biti najveća tvornica s takvim asortimanom u Europi i druga u svijetu, nakon američkih Cortecovih. Trebala bi proraditi potkraj 2022. ne bude li većih zastoja u dobavnom lancu”, istaknuo je Mikšić.

Inače, dosad je u Hrvatsku uložio više od 20 milijuna eura.

Podsjetimo, Cortec Grupa je i dalje najveći svjetski proizvođač tzv. VCI ambalaže (štiti od korozije) koju prodaje u stotinjak zemalja, a među klijentima su i veliki igrači u automobilskoj i elektroničkoj industriji (npr. Mercedes, Toyota, Ford, Bosch, IBM, GE, Airbus, ExxonMobil, Končar…). U velikoj mjeri radi se od recikliranih komponenti.

“S novom paletom patentiranih proizvoda baziranih na sirovinama iz obnovljivih izvora, npr. PLA plastike, mi smo pozicionirani kao lideri u cirkularnoj ekonomiji”, naglasio je Mikšić.

Potreba za antikorozivnom zaštitom nije jenjavala ni tijekom pandemije, naprotiv, poslovni rezultati prošle godine, ali i dosad u 2021. bili su solidni, a “u Hrvatskoj iznad očekivanja”. Prihodi u 2020., prema Poslovnoj Hrvatskoj, iznosili su blizu 50 milijuna kuna, dobit 5,78 milijuna.

Premda se udaljio od politike, barem aktivne, na pitanje o ocjeni stanja poduzetničke klime u Hrvatskoj u odnosu na zatečeno po dolasku ovamo, vlasnik Ecocorteca podsjeća na moto svoje političke djelatnosti: “kad gospodarstvo diše, društvo cvjeta”.

“Treba nam više projekata koji povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku, što bi u konačnici pomoglo da se pokrenemo i podignemo s dna EU. Uvijek sam pred sobom imao viziju Hrvatske kao ekološke oaze u srcu Europe”, zaključio je Mikšić za poslovni.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI