SITUACIJA POMALO ZABRINJAVA: Halmed objavio da nedostaje lijekova! Evo koje lijekove ne možete kupiti

Foto: Pixabay/Ilustracija

U Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) doznaje se u utorak da je zbog kašnjenja u proizvodnji došlo do nestašice pojedinih lijekova, poput Rivotrila za liječenje epilepsije te nekoliko oblika lijeka Klavocin koji se izdaju u ljekarnama i primjenjuju u bolnicama.

Normalizacija opskrbe za neke od njih očekuje se uskoro.

Za Rivotril, lijek koji pomaže u sprječavanju epileptičkih napadaja i liječenju te bolesti, prijavljena je nestašica zbog kašnjenja u proizvodnji te se normalizacija opskrbe tržišta očekuje do 5. rujna. Pacijenti koji koriste taj lijek mogu se obratiti svojem liječniku radi savjetovanja o nastavku i primjeni terapije, navode u HALMED-u.

U ljekarnama je dostupan Klavocin prašak za oralnu suspenziju a neki oblici Klavocina koji se izdaju na recept u ljekarnama trebali bi biti dostupni pacijentima 1. listopada. Nestašica Klavocin tableta za oralnu suspenziju/raspadljive tablete i oblika lijeka za bolničku primjenu mogla potrajati do kraja godine, kažu u HALMED-u.

HALMED je također izvijestio da trenutno na tržištu nedostaje i pojedinih lijekova za snižavanje temperature, za visoki krvni tlak, neki lijekovi iz skupine antibiotika, no da za te lijekove ima zamjenskih lijekova s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina.Facebook Comments

Loading...
DIJELI