SITUACIJA JE OZBILJNA: Sve više mladih završava na ECMO aparatu, među njima je i trudnica

Screenshot: HRT

Među hospitaliziranim bolesnicima s teškom kliničkom slikom nitko nije cijepljen protiv koronavirusa.

Dr. sc. Davorka Lukas pročelnica Zavoda za intenzivnu medicinu kaže da je čak 12 osoba priključano na ECMO aparat, javlja HRT.

U protekla su 24 sata preminula dvije osobe u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, a u klinici je hospitalizarano 84 bolesnika različite životne dobi te devetero djece.


“Među hospitaliziranima s težom kliničkom slikom nitko nije cijepljen. U našem Zavodu za intenzivnu medicinu čak 12 osoba je priključeno na ECMO aparat, odnosno na aparat za izvantjelesnu oksigenaciju. To su teški bolesnici, neposredno životno ugroženi. Također, nitko od njih nije cijepljen” rekla je Lukas za HRT.

“Nikad dosad nije bio toliki broj bolesnika priključen na ECMO aparatu u našoj klinici”, dodala je te istaknula da je jedna oboljela osoba na respiratoru trudnica.“Imamo nažalost i mladu trudnicu (31) u 21. tjednu trudnoće koja je na respiratoru. Za sada je stabilno i nadamo se da će tako i ostati.”

Podsjetimo, trudnica u 21. tjednu trudnoće iz Sarajeva, koja je oboljela od teškog respiratornog distres sindroma, u subotu je hitno prebačena helikopterom u zagrebačku bolnicu. U Zagreb je iz sarajevske Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” prebačena radi neophodnog tretmana na ECMO uređaju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI