SITUACIJA JE DOVEDENA DO ‘USIJANJA’! Zaposlenici na sudovima nezadovoljni plaćama, spremni za štrajk

Foto: Cropix

Iako se u javnosti govori o tome kako suci imaju velike plaće, čini se da to nije slučaj s njihovim suradnicima, zaposlenicima sudova. Ti su djelatnici na rubu štrajka, zbog, kako ističu, sve većeg obima posla, sve težih uvjeta rada, ali i niskih plaća, piše Jutarnji list. 

O čemu je riječ? Veliki broj službenika i namještenika suda imaju plaće koje su na samom rubu ili tek neznatno iznad zakonom propisane minimalne plaće, koja trenutno iznosi 3.750 kuna. Čak i službenicima s višedesetljetnim iskustvom plaća ne prelazi iznad 5.500 kuna.

“Naše plaće su jedne od najnižih među svim državnim službenicima, nema veze što smo sucima desna ruka. Kao zapisničarka na sudu imam koeficijent za izračun plaće od 0,92, a rasponi koeficijenata za većinu službenika i namještenika vrlo se malo razlikuju. Sve vam je to dvjesto-tristo kuna više ili manje. Iako plaće variraju, niti jedna ne ide više od 5500 kuna”, rekla je jedna od sudskih zapisničarki.

Dodala je da je to plaća sa svim dodacima poput onih za staž i minuli rad.

“Nemam što skrivati, sa 18 godina staža moja plaća iznosi 4.992 kune, a radila sam i na prekršajnom sudu i na kaznenom odjelu koji je izuzetno zahtjevan. Plaća početnika za moje radno mjesto iznosi 4200 kuna. Ajde vi preživite s tom plaćom sada kada divlja inflacija! Nezadovoljstvo je ogromno, neki ljudi već su spremni za štrajk, jer zapravo više nemaju što za izgubiti”, istaknula je za Jutarnji list.



Čini se da nezadovoljstvo djelatnika suda kulminira na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, popularnoj Palači pravde.

“Uvjeti rada na ovom sudu su katastrofalni, a mi smo jedini sud u EU koji održava rasprave tijekom obnove zgrade, dok nema vanjskih zidova, dok se zaposlenici smrzavaju… Plaće kako sudaca tako i službenika i namještenika suda nisu dostojne za normalan život nego za preživljavanje, iako imamo ogromnu odgovornost, a stranke nam učestalo prijete. Zbog uvjeta rada i plaća od 4500 kuna zaposlenici razmišljaju o štrajku, a mnogi su već odlučili otići sa suda”, piše u pismu koji je Jutarnjem poslao jedan od zaposlenika Palače pravde.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI