SINDIKAT POMORACA O TAOCIMA U ANGOLI: ‘Ovo je nečija opaka igra na štetu pomoraca koje ni njihova država ne želi zaštititi!’

Geograph

"Ovo je čudna priča koju je započela kompanija i to, vjerujemo, kako bi spriječila, tj. zastrašila radnike da dođe do ovakvih djela", govore nam iz Sindikata pomoraca Hrvatske

Nakon što je pomorac Vanja Maričić istupio u medije s pričom da su on i kolega Duško Jelača u Angoli taoci već tri mjeseca, a nitko u nadležnim državnim institucijama ne reagira da se otamo izbave, obratili smo se Sindikatu pomoraca Hrvatske koji su nam rekli da su uz ovaj slučaj od samoga početka.

Putem svih svojih veza činimo sve kako bi se pomorcima u pritvoru učinio život što lakšim. Alarmirali smo pravni odjel ITF-a koji pokušava pomoći svojim vezama na terenu, a među ostalim smo ponudili i plaćanje povratne karte službenoj osobi iz Veleposlanstva da bi na mjestu događaja mogla pomoći u rješavanju ovog slučaja. Preuzeli smo i obvezu učešća plaćanja odvjetničkih troškova. Riječ je o optužbi bez argumenata. Ovo je čudna priča koju je započela kompanija i to, vjerujemo, kako bi spriječila, tj. zastrašila radnike da dođe do ovakvih djela. Smatramo da su izabrali Angolu kao mjesto poznato po korupciji kako bi to mogli izvesti, ali odabrali su krivu posadu. Isto tako, čudno je i ponašanje naše diplomacije koja na rješavanju sudbine dvojice svojih državljana nije učinila gotovo ništa, osim što su razgovarali s počasnom konzulicom Angole u Hrvatskoj. Zašto ne reagiraju prema tužiteljstvu i sudu, jer smatramo nedopustivo je da tužitelj komunicira s tuženima bez njihovih odvjetnika, da kontaktira svjedoke, bez suca. Zašto ne pomognu iznijeti dokaze, koji jasno pokazuju da na brodu ne manjka nafte, te da jednako tako nikad nisu izmjerena 104 kubika viška, koja su eventualno mogla biti prodana“, navode iz SHP-a.

Na naš upit iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kazali su također da su upoznati sa slučajem. Kazali su nam kako je Veleposlanstvo RH u Lisabonu u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima, “prema kojima se angolske vlasti odnose korektno, a predstavnik brodara i dalje im plaća smještaj i prehranu u hotelu, imaju lokalnog odvjetnika i prevoditelja na hrvatski jezik kao i zdravstvenu skrb”, naveli su.

Hrvatski državljanin V.M. koji plovi na brodu MV „Suton Tide“, pod zastavom Vanuatu, obratio se e-mailom Veleposlanstvu RH u Portugalskoj Republici 27. ožujka 2017. godine, navodeći da je s hrvatskim državljaninom D. J. i cijelom posadom broda MV „Suton Tide“ raznih nacionalnosti zadržan u angolskoj luci Soyo te da su im oduzete putovnice.

Veleposlanstvo RH u Lisabonu nakon zaprimanja e-maila stupilo je u kontakt s Veleposlanstvom Republike Angole u Portugalu te im od tada uputilo četiri diplomatske note putem kojih su tražene informacije o predmetnom slučaju. Veleposlanstvo Republike Angole u diplomatskoj noti od 7. lipnja izvješćuje da su dvojica hrvatskih državljana zadržani od 27. ožujka zbog sumnje u krijumčarenje i ilegalnu prodaju goriva te da slučaj vodi Državno odvjetništvo pri odjelu kaznene istrage Soyo.



Veleposlanstvo RH je o slučaju obavijestilo i počasnu konzulicu RH u Angoli, gđu Albino Assis Africano koja je u kontaktu s lokalnim vlastima te joj je obećano da će biti redovito izvještavana o navedenom slučaju. Također, Veleposlanstvo RH je o slučaju obavijestilo i Delegaciju EU u Angoli koje će sukladno svojim mogućnostima pomoći u njegovu rješavanju. Veleposlanstvo je u kontaktu i s predstavnicima vlasnika broda, a u praćenje navedenog slučaja uključeni su i odvjetnik hrvatskog državljanina koji se obratio Veleposlanstvu, Stožer za koordinaciju aktivnosti u slučajevima ugroze hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi pri MMPI RH te Sindikat pomoraca RH.

Djelovanjem djelatnika Veleposlanstva RH u Portugalu, zajedno s kolegama iz veleposlanstava državljana koji su također zadržani, hrvatskim državljanima i njihovim kolegama vraćene su putovnice.

Veleposlanstvo RH u Portugalu 17. svibnja 2017. godine zaprimilo je zamolbu da za osumnjičenike prevede formalni istražni zahtjev koji je datiran na 11. svibnja 2017. godine, a koju je izdalo Državno odvjetništvo Republike Angole, pri Gradskom sudu Soyo, prema kojem će se istražiti mogućnost postojanja kaznenog dijela zlouporabe povjerenja, odnosno kaznenog dijela kvalificiranog krijumčarenja. Hrvatski državljani trenutno se nalaze u „nadgledanoj slobodi“; ne smiju napustiti teritorij Angole i obvezni su se jednom tjedno javiti nadležnom sudu do zaključenja postupka. Veleposlanstvo RH u Lisabonu u stalnom je kontaktu s hrvatskim državljanima, prema kojima se angolske vlasti odnose korektno, a predstavnik brodara i dalje im plaća smještaj i prehranu u hotelu, imaju lokalnog odvjetnika i prevoditelja na hrvatski jezik kao i zdravstvenu skrb.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem Veleposlanstva RH u Portugalu i dalje će pružati svu potrebnu konzularnu pomoć hrvatskim državljanima u cilju njihove zaštite i što skorijeg rješavanja njihovog slučaja.”, stoji u odgovoru MVEP-a na naš upit.

>>> VAPAJ RIJEČKIH POMORACA: Zatočeni smo u Angoli u katastrofalnIm uvjetima, hrvatska diplomacija ne čini ništa

SPH je od početka uključen u ovaj slučaj, angažirali su odvjetnika i alarmirali sve nadležne institucije u Hrvatskoj i inozemstvu te su u stalnom kontaktu s pomorcima i provode pritisak na sve institucije kako bi odradile svoj posao.

SPH je dobio obavijest da su pomorci hrvatski državljani zadržani u hotelskom pritvoru u Angoli. Prvom časniku palube Vanji Maričiću i Dušku Jelači, zapovjedniku broda MV ˝Sutton Tide˝, IMO 9389461, Vanuatu flag, (offshore vessel kompanije Tidewater) oduzeti su dokumenti i zabranjeno napuštanje zemlje za vrijeme trajanja istrage koju je pokrenula ranije navedena kompanija. S njima su zadržani i svi ostali članovi posade broda koji nisu hrvatski državljani, dok su domicilni stanovnicu naknadno pušteni.

Naime, brod je uplovio u angolsku luku Soyo 24. 3. 2017. radi redovne smjene posade, kada je pokrenuta istraga o navodnom manjku pogonskog goriva i od tada su pomorci zadržani.

U ovom slučaju postoje dokazi da na brodu uopće nije bilo količine goriva koje bi se moglo prodati.

“Ovo je nečija opaka igra na štetu pomoraca, koje ni njihova država ne želi zaštititi”, zaključuju iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI