SINDIKALISTI UPOZORAVAJU BEROŠA: ‘Tko će odgovarati za mogući kolaps zdravstvenog sustava?’

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prednost ulaska u bolnice od ponedjeljka imat će samo radnici s Covid potvrdama. Za one koji je nemaju to znači da neće imati ni posla, javlja Dnevnik.hr.

Da uvođenje Covid potvrda neće tek tako proći pokazuju i najavljene tužbe necijepljenih zaposlenika od kojih se neki odbijaju i testirati.

Na Facebook grupi “Medicinske sestre/tehničari zajedno” koja broji više od 17.000 članova kola izjava namijenjena poslodavcu u kojoj se navodi da se ne pristaje na testiranje i u kojoj se pozivaju na Ustav i niz zakona, od zakona o liječništvu do kaznenog zakona.

Prof. dr. sc. Viktor Gotovac, s katedre za radno pravo kaže da to neće puno pomoći jer mu se čini da odluke Stožera, a to je potvrdio i Ustavni sud, imaju značaj propisa, odnosno nekakvog uređenja.

Smatra kako smo došli smo do toga da imamo delegirane ovlasti Stožera koji može odlučiti nakon čega to nešto počinje obvezati i poslodavce i radnike.



Iz sindikata Medicinske sestre/tehničari kažu da podržavaju cijepljenje, ali ne i bilo koji vid prisile. Naglašavaju da će sindikat pokrenuti ocjenu suglasnosti s Ustavom i tražiti jesu li odluke Stožera u suglasnosti s Ustavom i europskom pravnom stečevinom. Također pitaju ministra Beroša tko će odgovarati za mogući kolaps zdravstvenog sustava jer još uvijek čekaju poziv na sastanak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI