SILVIO BERLUSCONI, ČELNIK FORZE ITALIJE TVRDI: ‘Ruski stanovnici, njegova stranka i ministri natjerali su ga da počne tu posebnu operaciju’

Foto: Wikimedia Commons

Silvio Berlusconi smatra da su Rusi i bliski suradnici “gurnuli” Putina prema okupaciji Ukrajine. Trostruki talijanski premijer dugogodišnji je saveznik ruskog predsjednika  Vladimira Putina, s kojim posjetio Krim nakon što ga je Rusija anektirala 2014. godine.

U četvrtak navečer u političkoj emisiji talijanske javne televizije RAI čelnik Forze Italije, koji će u nedjelju sudjelovati na parlamentarnim izborima u koaliciji s dvjema strankama krajnje desnice, Talijanskom braćom Giorgije Meloni i Ligom Mattea Salvinija, izjavio je da se “Putin našao u doista teškoj i dramatičnoj situaciji”.

Ankete pokazuju da bi te tri koalicije stranaka trebale pobijediti na nedjeljnim izborima.

Berluconi je za RAI rekao da je narativ u kojem se tvrdi da ukrajinska vlada ubija one koji govore ruski na istoku zemlje su, ipak, stvorili su mediji u Moskvi. Dodao je da je takvo izvještavanje, potaknuto od strane separatističkih snaga i nacionalističkih političara u ruskoj vladi, nije ostavilo Putinu drugog izbora nego pokrenuti “ograničenu invaziju”.

Bivši talijanski premijer ustvrdio je da su Putina zatim “ruski stanovnici, njegova stranka i ministri natjerali da počne tu posebnu operaciju, kako su je u početku nazivali i tijekom koje su ruske snage trebale ući u Kijev, smijeniti vladu Zelenskog, postaviti vladu u kojoj će biti dolični ljudi i vratiti se kući za tjedan dana”.



Berlusconijeva izjava odmah je podigla buru i u četvrtak se ogradio od nje, tvrdeći da je ona “izvučena iz konteksta i pojednostavljena”, istaknuvši da je rat u Ukrajini “neopravdan” i opetujući potporu EU-u, NATO-u i SAD-u.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI