ŠIKONJA TVRDI DA JE POTPISIVAO I VEĆE IZNOSE OD ŠKUGORA: Evo što ističe i kakva je bila upravljačka struktura

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

O malverzacijama u INA-i osvrnuo se i nekadašnji izvršni direktor za Istraživanja nafte i plina u INA-i, sadašnji predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa, Želimir Šikonja. On je za N1 rekao kako je za svog radnog staža u INA-i bio na drugoj razini odlučivanja te da je potpisivao ugovore i za veće iznose od onih za koje je ovlaštenje imao uhićeni Škugor.

“Taj cijeli slučaj je izazvao nevjericu i šok i kod mene. Možda sam i više iznenađen jer znam kako sustav funkcionira. Taj slučaj je nanio veliku reputacijsku štetu korporaciji, čak i bivšim djelatnicima. Logična su pitanja koja se pojavljuju, ali neke stvari bih drugačije postavio. Ono što ću ja sad reći će nekome izgledati smiješno. Zadnjih desetljeća je Ina imala sustave koje je imala, ta priča o upravljanju… Usuđujem se reći da Ina ima odličan sustav upravljanja na operativnom dijelu. Taj sustav je spriječio mnoge malverzacije, ne sve jer je to nemoguće. Ja sam vjerovao da sustav može spriječiti ovakve stvari, očito sam bio u krivu i očito nešto treba mijenjati. Najvažnije je sad vidjeti što je to”, rekao je Šikonja.

Napomenuo je kako je to industrija u kojoj su takvi iznosi normalni.

Objasnio je situaciju u kojoj je moguće potpisati ugovor vrijedan 20 milijuna eura bez da netko to primijeti ili kontrolira.

“Možda je kriva slika, da bi vi potpisali takav ugovor, on mora proći cijeli niz instanci. Kad dođe do vas, vi ga tek onda potpišete. Zato mi je to šokantno, vjerojatno postoje neke manjkavosti. Nije neuobičajeno da neke razine, ta četvrta razina je nekad prije potpisivala milijarde… Vi kao menadžer kontrolirate i druge sustave”, istaknuo je Šikonja.Situacija na tržištu utječe na mnoge poremećaje, a on smatra da je utjecala i na ovo. Prema njegovim riječima, Uprava možda čak i nije imala uvid u sve, iako je trebala.

Država će morati intervenirati što se tiče cijene plina na tržištu, kaže i dodaje kako bi HERA možda mogla učiniti nešto i sama, ali da priča bez države nije moguća.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI