Šibensko brodogradilište zaposlilo Filipince i Nepalce, najavljuju još radnika iz Azije

Foto: Sibenik IN

Iskra brodogradilište iz Šibenika, nasljednik nekadašnjeg Remontnog brodogradilišta koje je kupila slovenska Grupa Iskra, zbog nedostatka domaće radne snage kao i one iz regije, zaposlilo je 20 radnika iz Nepala i Filipina, piše Poslovni.hr i to na obostrano zadovoljstvo, a moguće je da će se radnicima iz Azije pridružiti još radnika iz drugih zemalja i kontinenata.

Azijski radnici već imaju iskustva na gradilištima u Japanu i Arapskom poluotoku, posebno vještinu zavarivanja aluminija što je šibenskom brodogradilištu jako važno jer je tamošnji škver globalno konkurentan baš u gradnji brodova od aluminija.

“Ukoliko se trend rasta narudžbi nastavi, a situacija na tržištu rada ostane nepromijenjena, svakako ćemo angažirati još stranih radnika. Najgori scenarij za poduzeće je da odbija poslove zbog nedostatka radnih kapaciteta. Što se tiče radnika iz bliže regije, izgleda da poput hrvatskih zasad ne postoji veći interes za rad u Hrvatskoj, jer očito postoje bolje plaćene opcije u drugim EU zemljama”, kaže direktor Roko Vuletić dodavši da su spremni uzeti svakog tko pokaže volju za rad, dok će tvrtka uloži u školovanje i prekvalifikacije. Pri tom smatra da značajan dio građana, posebno u Dalmaciji, ima alternativne izvore prihoda vezane uz turizam i poljoprivredu pa ima lagodnije opcije od rada u brodogradilištu dok mlađa populacija, kaže, rad u industriji ne smatra atraktivnim.

Iskra brodogradilište je prošle godine ostvarilo prihode od 20 milijuna eura, 15 posto više nego 2018., a počelo je izrađivati i isporučivati i napredne, hibridne dizelske električne brodove.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI