SEZONA GRIJANJA I POŽARI: Važno je redovito čistiti sustave za grijanje, a ohlađeni pepeo odlagati na zato predviđeno mjesto

Foto: Damjan Tadic / CROPIX/Ilustracija

Sezona grijanja negdje je već počela, a u nekim dijelovima će tek početi. Za vrijeme sezone grijanja bilježi se povećan broj požara nastalih na stambenim objektima.

Stoga je Hrvatska vatrogasca zajednica objavila upozorenje na što bi građani trebali pripaziti kako bi se pridonijelo smanjenju požarnog opterećenja objekata.

Vatrogasci upozoravaju kako su u zimskom razdoblju neispravni dimnjaci čest uzrok požara, pa je važno redovito čistiti sustave za grijanje, a ohlađeni pepeo odlagati na zato predviđeno mjesto.

Građani se upozoravaju da ne ostavljaju punjače uključene u struju nakon što je uređaj napunjen, da vode računa da produžni kabeli moraju biti ispravni, kao i ostali uređaji koji se koriste. Savjetuju i izbjegavanje prekrivanja produžniih kabela tepisima i ostalim tkaninama.

Upozoravaju da se uključeni kućanski aparati ne ostavljaju bez nadzora.Vatrogasci savjetuju građane da se za sve radove pozovu ovlaštene majstore, a vrlo je važno voditi računa i o tome da se upaljače, svijeće i šibice drži izvan dohvata djece.

Ako do požara dođe, trebaju se zatvoriti vrata i prozori kako bi se spriječilo širenje dima i topline, a u slučaju da dođe do zapaljenja ulja napominju da se ono ne smije gasiti vodom.

Istaknuli su i nekoliko stvari koje su važne kako bi u slučaju nužde vatrogasci mogli brzo intervenirati.

“Gomilanjem lakozapaljivih predmeta povećava se požarno opterećenje, a u slučaju požara vatrogascima se otežava pristup. Važno je održavati stubišta prohodnima kako bi bila slobodna za eventualnu evakuaciju stanara i kretanje vatrogasaca”, objavili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Dodali su da bi svi trebali znati koji je najbrži put za izlazak iz objekta u slučaju požara.

“Kada izađete van, nemojte se vraćati po stvari koje ste ostavili u stanu ili u kući. Ukoliko primijetite požar probajte ostati što smireniji, nazovite vatrogasce na broj 193 i dajte im što više podataka”, naglasili su u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI