SEZONA CIJEPLJENJA: Stiže novo, besplatno cjepivo protiv gripe

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Cijepljenje protiv gripe počinje početkom studenoga, a ove godine cjepivo, koje uz dva najčešća soja virusa A gripe sadrži dva soja virusa tip B, neće se morati nadoplaćivati, javlja HZJZ.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove je godine nabavio četverovalentno cjepivo protiv gripe, koje će biti besplatno za sve kategorije građana i pružiti im učinkovitiju zaštitu.

Do sada su se građani besplatno mogli cijepiti trovalentnim cjepivom, koje je uz dva najčešća soja virusa A gripe (H1N1 i H3N2), sadržavalo i jedan soj virusa B gripe, dok su oni koji su željeli četverovalentno cjepivo, to cjepivo morali kupovati sami.

Lani se protiv gripe cijepilo više od 300.000 ljudi, koji spadaju u rizične skupine i za koje je cjepivo besplatno. S obzirom na procjenu broja stanovnika starijih od 65 godina u Hrvatskoj, smatra se da je cijepljeno 30% građana starijih od 65 godina. To je i dalje znatno manje u usporedbi s razdobljem otprije desetak godina, kada je cijepljeno oko 40% građana starijih od 65 godina, što je daleko ispod cilja Svjetske zdravstvene organizacije. Europska unija i Svjetska zdravstvena organizacija teže postizanju 75-postotnog obuhvata kod osoba starijih od 65 godina, izjavila je dr. Vesna Višekruna Vučina iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI